Sjever BiH očekuje vrh vodnog vala iz Hrvatske


Tri općine na sjeveru Bosne i Hercegovine – Gradiška, Kostajnica i Kozarska Dubica – očekuju u ponedjeljak vrh plavnoga vala rijeka Une i Save, dok se vodostaji drugih rijeka stabiliziraju, a voda povlači iz poplavljenih naselja u Prijedoru i općina u zapadnoj Bosni.

Općinske vlasti u Gradiški, Kostajnici i Kozarskoj Dubici su prije tri dana uvele izvanredne mjere obrana od poplava, a od jutra su uz Civilnu zaštitu u pripravnosti mještani s obzirom da plavni val pristiže iz Hrvatske, izvijestili su iz Civilne zaštite Republike Srpske. Očekuje se značajniji porast vodostaja rijeke Save, izvijestili su iz Civilne zaštite i najavili da će njezin ravnatelj Veseljko Elez tijekom dana biti na području ugroženih općina.

Istodobno vodostaji rijeka Une i Sane su u opadanju na području Novog Grada, bivšeg Bosanskog Novog, a voda se povlači iz prijedorskih naselja u kojima je proteklih dana više poplavljeno više desetaka obiteljskih kuća.

Sve putne komunikacije na području te općine su prohodne, no još uvijek je otežan promet prema nekoliko naselja. U više općina voda se obvezno prokuhava zbog zamućenosti.

Istodobno, na poplavljenim područjima u Federaciji BiH stanje se popravlja, a vodostaji rijeka su u opadanju, priopćili je iz Federalne uprave Civilne zaštite. Stanje u poplavljenim područjima općine Cazin je nešto bolje, a rijeka Mutnica koja je izazvala plavljenje, u opadanju je. Stanovnici su počeli sanirati svoje stambene objekte.

Izvor: Hina

Sličan sadržaj