Rekordno hladan kraj veljače u Rijeci, temperatura pala do -9°C

U Rijeci, otkako se vrše mjerenja, veljača nije završavala s ovolikom hladnoćom. Srijeda je sukladno najavama osvanula kao najhladniji dan u godini i klimatološkoj zimi, jer se živa u minimalnom termometru spustila i do -8.5°C.

Definitivno je riječ o najnižoj temperaturi u Rijeci za ovaj datum, ali nipošto ne i najnižoj apsolutnoj temperaturi. Današnji minimum nije našao svoje mjesto niti među 10 najnižih temperatura u povijesti mjerenja, a čak je i za koju decimalu bilo hladnije prošle godine u siječnju.

Ljudi obično pamte samo ono što se dogodi trenutno bar kada je rijeć o meteorologiji pa odmah krenu priče da se nešto nikad nije dogodilo.
Zato postoje statistički podaci da bi dobili objektivnu sliku o istinitosti tvrdnji.

Svi riječki minimumi zabilježeni su pretežno u siječnju ili veljači, tek rijetko koji i u prosincu. Ako je gledati datumski najkasniji minimum, onda je to ovaj današnji od -8.5°C.

No, hladnoće je u pisanoj meteorološkoj povijesti Rijeke itekako bilo. Najniža izmjerena temperatura u Rijeci od početka mjerenja je -12.8°C, izmjerena 10. veljače 1956. godine. Osim tog minimuma, temperatura se u Rijeci spuštala ispod -10°C tri puta i to:
-11.4°C, 9. siječnja 1985.
-11.1°C, 9. veljače 1956., (dan prije zabilježenog apsolutnog minimuma)
-10.8°C, 8.siječnja 1985.

Današnji minimum tek je 16. po redu u povijesti riječkih mjerenja.

Grafika: Risto Marić

Sličan sadržaj