Snijeg izgledan u četvrtak na većem dijelu sjevernog Jadrana, prijeti i kiša koja se ledi na riječkom području


Sinoptička situacija po modelu ECMWF, za četvrtak u 13 sati | DHMZ

Zapadno od Portugala nalazi se duboka ciklona zbog koje će u naše krajeve stići nešto oborina, ali i topline po visini. Da je kojim slučajem ona izostala, ne bi se tako lako riješili ovog hladnog vala.

GFSOPEU06_0_1

Prije nego dođe toplina, još će biti prisutna hladnoća i po visini i pri tlu. Zato se u četvrtak od početka očekuju oborine u obliku snijega na većem dijelu sjevernog Jadrana te u Gorskom kotaru. Potvrđuje to i aktualni izlaz prognostičkog modela WRF (IstraMet), a prve oborine moguće su već od prijepodnevnih sati.

vrsta_oborine_022

Prema večeri bit će primjetnije sve veće zatopljenje po visini pa će dolaziti do miješanja oborina. Model WRF predviđa u kasnim večernjim satima na riječkom području i gorju bližem obali čak i pojavu opasne kiše koja se ledi.

vrsta_oborine_035

Do tog zatopljenja mnoga mjesta mogu dobiti i tanji snježni pokrivač, na višim predjelima čak i do 10 cm. Ukupan snijeg od starta modela

snijeg_kumulativni_036

Da će oborina biti, iako ne u obilnim količinama, potvrđuje i model ALADIN HR (DHMZ)

web_3h_ob_uk_33

Osvrt na trenutne uvjete (00:45)
Temperature su na većini postaja u minusu, oblaci sve više pristižu, a već ima i prvih oborina uz obalu Istre, ali lokalno i na Kvarneru. Temperatura po visini je oko -10°C, isto kao i točka rosišta. Svi preduvjeti za snijeg postoje odmah od početka oborina. Kako je tlo hladno, lakoćom će se primati sve što padne.

Najdulje će zatopljenju po visini tijekom četvrtka odolijevati riječko područje te gorje, gdje se tek kasno navečer očekuje probijanje nule po visini i stvaranje uvjeta za ledenu kišu.
Na unutarnjem dijelu Gorskog kotara očekkuje se snijeg uz formiranje novog, moguće mjestimice i izraženijeg snježnog pokrivača.

Radarska slika (ARSO)

radar

Sličan sadržaj