Riječka zimska služba spremno čeka prvi snijeg

Zimska služba Grada Rijeke spremna je za slučaj snježnih padalina, stoji u priopćenju koje je izdao Stožer zimske službe Grada Rijeke.

Zimska služba Grada Rijeke spremna je za djelovanje u slučaju potrebe, sukladno Operativnom programu održavanja prometnica u zimskim uvjetima, za razdoblje od 15. studenog ove godine, do 15. ožujka 2021. godine, koliko traje prvi stupanj pripravnosti Zimske službe.

U zonama prvog prioriteta ukupno je oko 118 kilometara riječkih prometnica, dok je drugom prioritetu 30 kilometara ulica koje moraju biti očišćene najkasnije u roku od 24 sata od prestanka padalina. U trećem prioritetu je preostalih više od 200 kilometara prometnica koje se čiste u roku od 48 sati.

Koncesionar za čišćenje i posipavanje nerazvrstanih prometnica na području grada Rijeke su Ceste Rijeka sa centralnom bazom na Čavlima, dok su još dvije baze formirane na Srdočima – kamionski terminal, te u Mihačevoj Dragi.

Osigurano je oko 350 kubika drobljenca, 180 tona soli, te tone natrijevoj klorida za posipavanje cesta, a riječ je o količinama koje su se u prethodnim godinama pokazale dovoljnima. U pripravnosti su i četiri vozila za posipavanje, tri kamiona do 12 tona nosivosti za čišćenje i posipavanje, dva traktora i tri utovarivača. Po podizanju stupnja pripravnosti bit će po potrebi aktivirani dodatni kamion i dodatni traktor.

Prometnice će se, u slučaju snježnih padalina, čistiti prema unaprijed utvrđenom rasporedu, po kojem su podijeljene u tri prioritetne skupine. U prvi prioritet spadaju linije javnog gradskog prijevoza i omogućavanje pristupa bolnicama, vrtićima, javnim ustanovama i interventnim službama.

Sukladno Pravilniku o održavanju cesta prohodnost na prometnicama prvog prioriteta osigurava se u roku od pet do osam sati od prestanka padalina, pri čemu se prohodnim smatraju sve prometnice na kojima ima do pet centimetara snijega, što su uvjeti po kojima je uz zimsku opremu moguće normalno prometovanje.

Za čišćenje nogostupa, javnih stubišta i trgova odgovorno je Komunalno društvo Čistoća, no iz Stožera podsjećaju sve vlasnike stambenih i drugih objekata na zakonsku obavezu čišćenja pristupa zgradama i nogostupa pred njima. Oni koji ne budu poštivali ovu obavezu mogu očekivati sankcije komunalnog redarstva.

Stožer je također podsjetio kako je od 15. studenog ove godine, do 15. travnja 2021. godine, nužna zimska oprema na osobnim automobilima na državnim cestama, a pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima, ili lanci za snijeg, pri čemu je minimalna dubina utora na gumama četiri milimetra. Jednako tako, vozila moraju biti očišćena od snijega i leda.

Sličan sadržaj