RIJEKA “GRCALA” U SNIJEGU | Bilo je to na današnji dan 1976.

Ilustracija: GKR

Na današnji dan 1976. godine u Rijeci je izmjereno 52 cm snijega, što je količina koja se nikad više nije ponovila, a imajući u vidu da smo imali najtopliju zimu od početka mjerenja, nema neke nade da bi se išta slično moglo ponoviti.

Noć s utorka na srijedu 9. na 10. ožujka 1976. ušla je u anale riječke meteorološke povijesti. Nikad većeg službeno izmjerenog snijega u Rijeci, pa je pao ne samo ožujski rekord već i onaj apsolutni.

Poznato je da u Rijeci promet stane kad su na kolniku i dva centimetra snijega, ne treba zamišljati što bi bilo da se uz sadašnji promet ponovi onakav snijeg. U tadašnjim uvjetima, prometa je bilo osjetno manje, ali svejedno je došlo do velikih poteškoća u prometu, ali i van njega.

No, još krajem veljače ljudi su išli na plažu, jer je i tada bilo iznadprosječno toplo. Ništa nije naslućivalo da će se 9. ožujka situacija drastično okenuti u korist zime. Već 9. ožujka snijeg je padao cijeli dan da bi s nastupanjem večeri došlo do potpunog kolapsa, a zbog težine snijega dšlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Kolaps je bio potpun, iako kao zanimljivost valja izdvojiti da je na Kantridi 9. ožujka predvečer padala kiša, a na Preluku u 20 sati izmjereno 10 cm snijega!

Sve je to donijela naoko bezazlena dolina s frontalnim poremećajem koja se spustila sa sjevera Europe i prouzročila kaos kojeg se svake godine sjetimo, a kako sada izgleda, nešto slično ćemo jedino moći gledati na fotografijama.

NOAA-ina reanaliza situacije

Posljednji snijeg koji je zabijelio centar Rijeke dogodio se 23. veljače 2013. kada je palo za veljaču rekordnih 17 cm, izmjerenih na službenoj riječkoj meteorološkoj postaji na Kozali.

Sličan sadržaj