Riješili misterij rupe ‘na kraju svijeta’: Podzemna eksplozija


Riješen je misterij goleme rupe koja se otvorila na poluotoku Jamalu (u prijevodu ‘na kraju svijeta’), jednoj od najizoliranijih regija u sjevernom Sibiru.
Podsjetimo, prije nekoliko dana u tom se području stvorio krater promjera oko 79 metara. Odmah su se pojavile razne teorije zavjera, od ljudskog faktora, preko vanzemaljaca pa do zaključaka da je riječ o padu meteora.
Ekipa ruskih stručnjaka je, nakon što su prikupili dovoljno informacija, utvrdila da je krater izazvao – rast temperature, a ne meteor.

Anna Kurchatova, jedna od članica tima stručnjaka, izjavila je da je mješavina vode, soli i plina izazvala podzemnu eksploziju nakon koje je ostao ogroman krater. Dodaje da je riječ o posljedici globalnog zatopljenja koje je izazvalo alarmantno otapanje leda koji se nalazi ispod površine.

Ovdje valja spomenuti kako je Jamal jedno od najvećih ruskih i svjetskih nalazišta prirodnog plina, a krater je nastao nedaleko plinskog polja Bovanentski. Stoga ni ne čudi jačina eksplozije, odnosno veličina kratera.

Izvor: 24sata

Sličan sadržaj