Rječina u centru Rijeke bila i na 168 cm: Najveći vodostaj u posljednja 3 dana

15085726_1322432434454380_4020196654826507813_n

I noć na ponedjeljak donijela je obilnu kišu riječkom području. Na službenoj postaji na Kozali u 7h izmjeren je 81 mm kiše, od čega je glavnina pala upravo od ponoći do 7h. S ovim novim oborinama, a prema pisanju glavnog meteorologa HRT-a, Zorana Vakule, Rijeka je na manje od 44 litre po metru kvadratnom udaljena od obaranja oborinskog rekorda za studeni.

Od ostalih postaja na riječkom području, Bakar je dobio 49 mm, a Kukuljanovo 74 mm. Tijekom nedjelje i do ponedjeljka ujutro i otočke su postaje dobile znatniju kišu. Na riječkom aerodromu do 7h pala su 92 mm, u Krku i Malom Lošinju 22 mm, a u Rabu 17 mm.
Gorski je kotar također uz riječko područje ovih dana pošteno potopljen, a novi podaci kažu da je u Crnom Lugu palo novih 59 mm kiše, Pargu 67 mm, a Delnicama 97 mm.

Rječina u porastu

Logično da sva ta silna kiša, negdje mora otići. Najbolje se to vidjelo jutros u 06:10h u centru Rijeke kada je vodostaj Rječine na mjernoj postaji Titov trg bio 168 cm, što se nije dogodilo u najmanje tri dana, a za više od toga nemamo podatak, moguće da je i na dulji period. Na snazi su bile i redovne mjere obrane od poplave.
Trenutno Rječina u gradu opada, a u Martinovom Selu stagnira, a na snazi su redovite mjere obrane od poplave.

Obilna kiša napravila je dosta problema u samom gradu. Poslovni prostori u Ružićevoj ulici bili su pod vodom, stadion Kantrida je potpuno natopljen i neupotrebljiv za treninge atletičara, a došlo je i do onečišćenja mora kod Urinja.

Fenomen Platka

Već smo pisali o Platku i ekstremnoj kiši paloj ovog mjeseca, a uz nove oborine danas, do sada u studenom palo je 1125 mm kiše.

Znalo se da je Platak kišovita lokacija, no zahvaljujući automatskoj postaji znamo i koliko. Nekad je Platak imao i službena mjerenja, no to se nije održalo zbog brojnih razloga, a u novije vrijeme bio je pokušaj ponovnog uspostavljanja redovnog i službenog informiranja koje je potrajalo nekoliko mjeseci u 2001. godini. No, i to je obustavljeno zbog astronomskih cijena najma opreme koje je zaračunavao Državni hidrometeorološki zavod, kojem je očito u cilju bilo prvo dobro zaraditi, a tek onda imati pokrivenost područja. Nije sve u novcu, ali očito to nekad nije misao vodilja državnih institucija.
Zato postoje automatske postaje kako bi se ispravila “nepravda”. Osim Platka i Risnjak ima svoju automatsku postaju kod Schlosserovog doma. Kontaktirali smo i upravu Nacionalnog parka u pogledu dijeljenja informacija s te postaje, ali nikad odgovor na mail nismo dobili.
Tipično hrvatski…

Kiša i idućih dana, zahladnjenje potkraj tjedna

Rijeku tako malo dijeli od rekorda, a imajući u vidu što će se događati idućih dana, više je nego vjerojatno da će isti biti oboren. Na prognostičkim materijalima svaki dan do kraja tjedna bit će manje ili više kišovit na riječkom području i zapadu Gorskog kotara.
Ostala područja u PGŽ imat će kiše osjetno manje, a na mnogim lokacijama će i izostati.

Temperature iznad prosjeka za doba godine, a krajem tjedna uz pad temperature zraka zapuhat će jaka do olujna bura, koja će početkom idućeg tjedna biti mjestimice i orkanska.

Naslovna: Rječina, foto: Diego Orlić uz integriran graf vodostaja Rječine na postaji Titov trg; voda.hr

Pliva i Grobnišćina (FOTO)
Kišni val potopio Rijeku, “zaplivala” Ružićeva, Potok, stadion Kantrida (FOTO)
Rječina u centru Rijeke bila i na 168 cm: Najveći vodostaj u posljednja 3 dana
Platak prešao 1050 mm kiše u studenom, Rijeka se bliži 400 mm, a kiše će biti cijeli tjedan!

Sličan sadržaj