Platak prešao 1050 mm kiše u studenom, Rijeka se bliži 400 mm, a kiše će biti cijeli tjedan!

Boris Đumlin@Martinovo Selo
Boris Đumlin@Martinovo Selo

Na riječkom području ništa novo. Kiša koja bez većeg prestanka pada od petka, već je opasno zaprijetila obaranju riječkog rekorda. Prema posljednjim mjerenjima grad na Rječini sve je bliži brojci od 400 mm u studenom, a zbog čega njegova rijeka Rječina ima porast vodostaja – u Martinovom Selu izmjenjuju se redovne i izvanredne mjere obrane od poplave.

Kako se penjemo u gorje, reljefna barijera čini svoje pa je zapadni dio Gorskog kotara od Platka do Risnjaka najkišovitije područje u Hrvatskoj. Potvrđuje to i podatak s Platka koji je do početka ponedjeljka prešao mjesečnu količinu oborine od 1050 mm, a ta će se izmjerena količina još povećavati cijeli tjedan.

Ovo je zasigurno jedno od najkišovitijih razdoblja u Rijeci otkako se vrše mjerenja kad je studeni u pitanju, a stabilizacije nema na vidiku. Ostali krajevi Hrvatske pa i kvarnerski otoci, dobili su osjetno manje kiše.

Paradoksalan podatak stiže iz Dubrovnika. Studeni, a temperatura mora i zraka 20°C. Istovremeno dok u Rijeci traje jedna od povijesnih kišnih epizoda…

 

Kišni petak: Na Platku do 16:30 palo 100 mm kiše
Vodostaj Rječine u porastu: U Martinovom Selu na snazi izvanredne mjere obrane od poplava
Još kišnija subota: Na riječkom području do 15h palo preko 100 mm kiše

Sličan sadržaj