Kišni val potopio Rijeku, “zaplivala” Ružićeva, Potok, stadion Kantrida (FOTO)

ri2111ed8_gallery_embed_item

Zbog obilne kiše tijekom vikenda, a što je utjecalo na podizanje razine Rječine, poplavili su objekti u Ružićevoj ulici odnosno suteren Sportsko-rekreacijskog centra Sušak, zatim parkiralište, skladišni prostor i supermarket Trgovačkog centra Plodine. Vatrogasci su imali i tri manje intervencije ispumpavanja vode na Potoku, a pod vodom su bili – kako saznajemo od zapovjednika riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinka Mancea – tri manja podrumska prostora. Voda je prodrla u garažu Zagrad, jednu šahtu »izbilo« je na Škurinjama u Osječkoj ulici te je poplavio i stadion na Kantridi.

Još tijekom nedjelje šetači obalom pored stadiona Kantrida mogli su svjedočiti pravom potoku što se iz pravca stadiona slijevao u more posred pseće plaže, u potpunosti poplavivši obližnji parking. Službe Rijekasporta, gradske tvrtke koja upravlja sportskim objektima, odmah su prionule ispumpavanju nakupljene vode, ali sredinom dana u ponedjeljak stadion je još uvijek bio djelomično poplavljen.

– Pumpe su u punom pogonu, a s obzirom na to da su travnjak i tartan staza još uvijek djelomično poplavljeni, zasad ne možemo izaći s procjenom eventualne štete. Situacija će biti jasnija nakon što uspijemo ispumpati nakupljenu vodu, rekao je direktor Rijekasporta Zlatan Hreljac, koji je u ponedjeljak dobar dio dana proveo na stadionu na Kantridi.

Zbog poplave je “stradao” i supermarket Plodine u Ružićevoj ulici. »Borba« s vodom u ovom trgovačkom centru traje cijeli vikend.

Prema riječima voditelja Županijskog centra 112 Rijeka Milana Markovića još smo prošli »lišo«, obzirom na količine oborina. Jer Županijski centar nije zaprimio puno poziva. Vrlo je zanimljivo da se s južinom podigne i razina mora, pa zna zaplivati i riječka placa. No, to se na svu sreću nije dogodilo.**

**RIMETEO

Nije se dogodilo jer je nepotpuna informacija da se s južinom podigne razina mora. Južina ne diže razinu mora, već radi valove koji onda plave obalna područja. Riječka placa nije “zaplivala” jer nije bilo plime uzrokovane dubinom ciklone i punim mjesecom. Tlak od ove promjene gotovo da se nije spuštao ispod 1015 hPa, a to nisu uvjeti za plavljenja obale uzrokovana plimom.

– Rijeku je ovog vikenda zahvatio pravi kišni val pa je tako od petka pa do ponedjeljka ujutro palo ukupno 188 litara kiše po metru kvadratnome, navode u Pomorskom meteorološkom uredu Rijeka. Konkretno s petka na subotu palo je 80 litara kiše po metru kvadratnome, onda je sa subote na nedjelju palo 27 litara, dok je s nedjelje na ponedjeljak napadala 81 litra kiše, navode dalje u Centru.

Velike količine oborina koje su proteklih dana pale na području Rijeke i šire okolice, zadale su pune ruke posla dežurnim službama, posebice u naseljima uz Rječinu, gdje su prve na teren izašle ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac Jelenje. Jelenjski su vatrogasci najprije otišli u Zoretiće, kako bi, ponovno, očistili bujični kanal koji je opet bio zatrpan.

Uz interventne službe, na teren su proteklog vikenda izašli i predstavnici Općine Jelenje, na čelu s povjerenikom Vlade Republike Hrvatske Zdenkom Holenkom, kojega su nadležni izvjestili o poduzetim radnjama u naseljima Zoretići i Kukuljani. Također, jelenjski su vatrogasci zajedno s predstavnicima Općine Jelenje u subotu održali sastanak u Vatrogasnom domu Dražice, gdje su sudjelovali i predstavnici Vodnogospodarske ispostave za mali sliv i njihov voditelj Tomislav Saftić, kao i predstavnik Vodogranje Rijeka, Ivica Kašić.

Ako se nekome čini da je ovaj mjesec nešto previše kišovit – ima pravo. Jer od početka ovog mjeseca palo je ukupno oko 440 litara kiše po metru kvadratnome, dok je riječki maksimum za studeni 483 litara kiše, što je zabilježeno 2000. godine. Ali, ima još vremena da se i taj rekord »sruši«, s obzirom na ono što nas čeka, piše Novi list

Snimio Sergej DRECHSLER

RI2111ED1_gallery_embed_item

RI2111ED2_gallery_embed_item

RI2111ED3_gallery_embed_item

RI2111ED4_gallery_embed_item

RI2111ED6_gallery_embed_item

RI2111ED8_gallery_embed_item

RI2111ED9_gallery_embed_item

RI2111ED11_gallery_embed_item

RI2111ED12_gallery_embed_item

RI2111ED13_gallery_embed_item

RI2111ED14_gallery_embed_item

RI2111ED16_gallery_embed_item

RI2111ED18_gallery_embed_item

RI2111ED19_gallery_embed_item

Sličan sadržaj