Sa zadnjom ciklonom Rijeka prešla prosjek za veljaču, snijeg padao do 400 m. Proljetno vrijeme obilježava četvrtak, a što dalje?

12688098_1101853559845603_9213910726860400030_n

Za nama je još jedna izražena promjena vremena. Na području PGŽ, za razliku od drugih dijelova Hrvatske, nije donijela neke ekstremne nepogode, ali je donijela dinamično vrijeme s mjestimice obilnim oborinama uz povremenu grmljavinu, jak pa i olujan vjetar, mjestimičnu plimu, koji centimetar snijega u Gorskom kotaru pa i padanje snijega u zaleđu obale na oko 400 ili 500 metara, koje je bilo prolaznog karaktera već potkraj oborina.

Ciklona je Rijeci prvog dana svog djelovanja, u utorak i dio srijede donijela obilnu kišu (44 mm) koja je bila dostatna da se premaši oborinski prosjek za veljaču, koji iznosi 116.6 mm, a do sada je u veljači već palo preko 150 mm kiše. Još je više oborina ciklona donijela Crnom Lugu, u kojem je tijekom utorka pa do srijede ujutro palo čak 109 mm oborine. Slijedile su Delnice sa 67 mm, Kukuljanovo 48 mm, Bakar 44 mm, Parg 43 mm, Krk 37 mm, Zavižan 32 mm, Gospić i Otočac 29 mm, Rab i Senj 19 mm te Mali Lošinj 11 mm oborine. Glavnina je te kiše pala u drugom dijelu utorka i prvom dijelu srijede.

Posebna priča bio je vjetar, umjeren do jak s olujnim udarima, ponegdje čak i s orkanskim udarima. Tijekom noći na srijedu premještao se iz 4 prema 3. kvadrantu, a potom s odmicanjem ciklone, došao do 2. a ponegdje i do prvog kvadranta u poslijepodnevnim satima.

Podatak s Krčkog mosta netočan!
Ipak, na Krčkom mostu nije izmjeren udar vjetra od 198 km/h kako smo prvotno bili pisali. Kako su podaci o brzinama vjetra u Hrvatskoj vojna tajna, nije nam preostalo ništa drugo nego pozvati se na javljanja mnogih medija o toj brzini. Istovremeno, upućujemo zahvalu gospodinu Goranu Baotiću iz Hrvatskog autokluba, koji nam je pojasnio da takva brzina nije bila moguća, jer je obližnji Omišalj imao udar vjetra od tek 22 km/h.
Nažalost, dok se stvari u Hrvatskoj ne pokrenu u smjeru da meteorološki podaci sa postaja s prometnica budu javni, i dalje će biti lažnog informiranja.

Ciklona i fronta donijele i pad temperatura!
Drugi dio srijede, zbog premještanja ciklone na unutrašnjost zemlje donio je pad temperature zraka i snijeg u Gorskom kotaru kojeg je uglavnom palomanje od 5 cm, a na samom kraju oborina snježna granica spustila se i na samo 400 metara na riječkom području.

Do večeri se vrijeme smirilo pa je uslijedilo i djelomično razvedravanje. U četvrtak ujutro izmjerene su sljedeće vrijednosti temperature zraka na Kvarneru. Krk 9°C, Mali Lošinj 8°C, Rab, Rijeka i Senj 7°C, Crikvenica i Volosko 6°C, Bakar 5°C, Opatija i Viškovo 4°C, Cres i Kukuljanovo 3°C, Čavle 0°C, -1°C.
U gorju je bilo i nešto hladnije. Zavižan -5°C, slijede Crni Lug i Otočac -4°C, Delnice, Mirkovica i Parg -2°C te Gospić 0°C.

Dan je donio pravo proljetno vrijeme, a na nekoliko lokacija na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru počeli su se stvarati olujni oblaci donoseći pljuskove s grmljavinom (lokalno i jače uz pojavu tuče mjestimice), a pljuskova snijega bilo je na predjelima Gorskog kotara na oko 1000 metara visine.

Prognoza do kraja tjedna
Nastavak je to nestabilnog vremena koje nas prati već neko vrijeme, a nastavit će se i idućih dana.
Tijekom petka očekuje nas pretežno oblačno vrijeme s kišom, a snijega može biti na predjelima iznad 400 ili 500 metara samo prolazno. Ovih 400 ili 500 metara treba shvatiti vrlo uvjetno, jer sve ovisi o tome hoće li biti bar malo vedrine tijekom noći, koja bi omogućila spuštanje snježne granice i niže. U Gorskom kotaru dominirat će snijeg, rjeđe i kiša.

U subotu Kvarner očekuje promjenjivo oblačno s povremenom kišom. Bit će bure u prvom dijelu dana, poslijepodne će okrenuti na vjetrove 3. i 4. kvadranta, (južni smjerovi).
U Gorskom kotaru zbog granične temperature po visini i mješovite oborine. Bit će kiše, susnježice i snijega, a snijeg ne bi smio biti sporan iznad 1100 metara visine.

Tjedan ćemo zaključiti u istom tonu, s time da kiša na riječkom području može biti i obilnija. Padat će i u gorju, a najviši predjeli imat će miješanje oborina.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

U novom tjednu ista meta, isto odstojanje. Zadržat će se oborinsko vrijeme, još jedan jači kišni val trebao bi stići u utorak, a od srijede bi snijeg trebao biti dominatniji od kiše na području Gorskog kotara. Za cijelo ovo vrijeme planine iznad 1100 metara će dobiti i obilniji snijeg.

Naravno, sve je to još daleko, samo mogućnost, nikako ne i prognoza.

Naslovna: Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Animacija pljuskova, ARSO
radar anim

Raspodjela oborina po modelu ARW-WRF, petak 10h (model sugerira snijeg dosta nisko) maps.meteoadriatic.net
snowvsrain 40

image sharing sites

Bakarski zaljev, foto: Nikica Kunac

Selce, foto: Ana Lončarić Kostrenčić

Pljusak u Crikvenici, foto: Dalibor Jud

Dramalj, foto: Nera Vlastelić Car

Kostrena, foto: Hari Robič

Tuča u blizini Novog Vinodolskog, foto: Robert Šandl

Sličan sadržaj