Ništa nije jače ni veće od prirode: Brod za kružna putovanja “Anthem of the seas” zahvaćen i oštećen velikom olujom (FOTO, VIDEO)

Anthem_of_the_Seas_08_cropped_contrast

Ako ste ljubitelj brodova, kao dio naše ekipe, onda vam je jako dobro poznato ime “Anthem of the seas”. Jedan je od najvećih, najnovijih i namodernijih brodova za kružna putovanja trenutno u svijetu, a na njega i njegove sestrinske brodove su u Royal Caribbean Internationalu jako ponosni.

Međutim, ništa nije dovoljno veliko i moćno u usporedbi s prirodom, a to su osjetili i putnici i posada ovog broda na svojoj koži. Nisu ni slutili što ih čeka kad su u subotu krenuli na svoje krstarenje iz New Yorka put Bahama, a to nije znao ni kapetan broda.

Kod New Jerseya ušli su u veliku oluju, koja je još za vikend naglo jačala kod Floride i kretala se prema New Jerseyu.

Izrazitom jačanju oluje pogodovali su iznadprosječna temperatura površine oceana te jaka struja iz Meksičkog zaljeva. Stvorila se vantropska oluja dostojna uragana, koja je brod zahvatila kod Bayonnea u New Jerseyju.

“Anthem of the Seas” sa 4,529 putnika i 1,616 članova posade oštećen je u olujnom nevremenu, pogođen je valom visine 9 metara i vjetrom od preko 120 km/h. Ozlijeđene su 4 osobe. To nije ugrozilo njegovu plovnost, ali su more i vjetar počinili znatnu materijalnu štetu u interijeru broda, zbog čega je daljnje putovanje otkazano.

Kao i uvijek postoje dvije priče. Iz kompanije kažu da se ovakvo nevrijeme nije očekivalo. S druge pak strane prognostički modeli ukazivali su na mogućnost jake oluje na Atlantiku tako da još treba vidjeti zbog čega je kapetan išao “drito” u veliku oluju pored izdanih upozorenja.

On sam kaže u videu ispod da je ovo bilo neočekivano, ali demantira ga upozorenje izdano još u srijedu, dakle 3 dana prije isplovljavanja:

A i modeli su sugerirali slično

Na svu sreću, prošlo je bez većih posljedica, jer da se dogodilo najgore, bila bi to najgora pomorska katastrofa u povijesti.

Zbog oluje (ili možda propusta ili dokazivanja zapovjednika) Royal Caribbean International će svim putnicima kruzera „Anthem of the Seas” vratiti puni iznos cijene krstarenja i ponuditi 50% popusta za sljedeće. Točan iznos štete tek se treba procijeniti.

https://www.youtube.com/watch?v=9gvBcwbfeyA

Sličan sadržaj