Veljača prevrtača: Pijavice na Lošinju, solika, susnježica i snijeg na riječkom području (FOTO)/ Stižu i nove oborine!

DSC_1784 - Copy

Veljača je u ova dva dana odlučila demonstrirati zašto je u narodu nazvana “prevrtačom”, jer je u manje od 24h prezentirala i proljetno i zimsko vrijeme. O četvrtku smo manje više mislili da smo sve napisali u posebnoj vijesti, međutim tekst smo bili završili, a tek je onda počelo.

Sredinom dana došlo je do konvektivnog razvoja naoblake i lokalnih pljuskova s grmljavinom, koji su jačali kako je poslijepodne odmicalo. Područje pljuskova prostiralo se od Istre preko Kvarnera do Gorskog kotara, a s oborinama je temperatura pala pa su pljuskovi snijega zabilježeni ne samo u Gorskom kotaru nego i u riječkom zaleđu.

Na Lošinju, preciznije na području Malog Lošinja, naši su čitatelji javili o 6 pijavica koje su se formirale tijekom poslijepodneva. Prošle su bez posljedica, ali to samo svjedoči u kakvom se turbulentnom razdoblju nalazimo.

Rijeka je gledala kako okolo pljušti sve do nekih 15 sati, kada su pljuskovi stigli i do Rijeke, a padalo je doista svašta od kiše i tuče, do solike i susnježice, na višim predjelima i snijeg.

Osim na riječkom području, ističemo još i proljetni nEverin na području Novog Vinodolskog i Krka gdje je pala i veća količina tuče.

Zanimljivost vezana za nespomenute dijelove Hrvatske svakako je pogled na jučerašnje temperature u Dalmaciji i unutrašnjosti zemlje. Zajedničko Pargu i Splitu je najviša temperatura od 7°C, dok je u Karlovcu, Ogulinu i Slavonskom brodu izmjereno 13°C, a topliji su bili samo južni kvarnerski otoci s temperaturom i do 15°C.
Zbog ove iznadprosječne topline, prva je dekada veljače u Zagrebu postala najtoplija od početka mjerenja.

Petak donio nove oborine
Kako se radilo o oborinama u obliku pljuskovima na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, oborine su se do večeri smirile, a čak se bilo i razvedrilo. Samo prolazno, jer su oblaci stigli već u prvom dijelu noći, iza 3h počeo je još jedan konvektivan razvoj uz grmljavinu na području Cresa i Istre i sve se brzo premjestilo na Rijeku.

Zbog intenziteta oborina, ionako već niske temperature dodatno su se spustile pa je snijeg ujutro počeo padati na 300 metara visine, naravno uz nezaobilazni Gorski kotar.
Međutim, oborine su se približile svome kraju, temperatura je počela rasti.

Prema pisanjima i javljanjima naših čitatelja na području iznad 450 metara uspio se formirati i tanji snježni pokrivač.

Nove oborine stižu
Trenutni predah od oborina prolaznog je karaktera, a obilježavaju ga oblaci, dok su temperature nešto i porasle, o čemu svjedoči podatak od 13h. Mali Lošinj je bio najtopliji s 11°C, slijedi Rab s 9°C, Cres 8°C, Senj i Volosko 6°C, Bakar, Crikvenica i Rijeka 5°C, Krk i Opatija 4°C te Cernik, Čavle, Jurdani i Kukuljanovo 1°C.
Gorski kotar i Lika imali su raspon temperatura od -2°C u Pargu i na Zavižanu do visokih 6°C u Gospiću.

Rijeka-Lokomotiva

U 18h na Rujevici Rijeka ulazi u proljetni dio prvenstva u ogledu protiv Lokomotive. Kako će stadion biti pun valja vidjeti i što će biti s vremenom. Do 18h kiša će uglavnom zaobilaziti Rijeku, a iza 19h kiša bi trebala početi i padati slabim do umjerenim intenzitetom.
Konkretnije jačanje oborina vidljivo je tek iza 22h.

Glavnina oborina u prvom dijelu subote, obilniji snijeg u Gorskom kotaru, snijeg moguć i na riječkom području
Na nove konkretnije oborine nećemo morati dugo čekati, jer sa zapada pristiže nova količina oblaka i oborina, povezana s dubokom ciklonom koja je nastala u Sredozemlju. S ovim nadolazećim oborinama, Gorski kotar u subotu ujutro možda osvane s 20 ili 30 cm snijega, a ista sudbina očekuje i Platak.

Riječko područje uvijek je u ovakvim situacijama najnezahvalnije za prognozu. Riskirali smo pa najavili snijeg za petak ujutro na 400 ili 500 metara visine, što se pokazalo ispravnim. Za novu situaciju, točnije mogućnost snijega u subotu ujutro pred kraj oborina modeli također vide dobru mogućnost, jer bi upravo nad Rijekom bilo povremenih “izleta” hladnoće” po visini, koja bi bila dovoljna za padanje snijega.
Dakle mogućnost svakako postoji, negdje od 300 metara na više, ali obzirom da će oborine biti jake ne smije se isključiti niti mogućnost spuštanja snježne granice i niže. Ovdje govorimo o padanju snijega, a primanje ovisi isključivo o temperaturi podloge.
Isto tako, zbog varijabilnosti temperature po visini moguće je i miješanje oborina ovisno o lokaciji.

Prolazno razvedravanje pa opet kiša
Oborine će prestati do kasnog prijepodneva u subotu kada ciklona odmakne u Mađarsku, jer će se na nekoliko sati prolazno razvedriti uz zatopljenje i pri tlu i po visini. Večernji sati nose naoblačenje sa zapada uz kišu koja će padati na većini područja, samo predjeli iznad 1000 metara mogu dobiti susnježicu i snijeg.

Nedjelja i ponedjeljak također kišni
Oborine će tijekom nedjelje i ponedjeljka biti obilnije. Isključivo će se raditi o kiši, a pojedini predjeli mogu dobiti i 100 mm kiše.

Od utorka navečer doći će do promjene strujanja pa će se snijeg opet vratiti u gorje, a na Kvarner stiže bura. Naravno, kao i uvijek sve je podložno promjenama, jer je dalji termin.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Mali Lošinj, foto: Antonio Verunica

Studena, foto: Željka Piković

Grobničko polje, foto: Žarko Kukuljan

Kastav, foto: Lea Marot

Vele Mune, foto: Irena Peloza

Saršoni, foto: Karolina Mamić

Klana, foto: Valentina Silić

Zlobin, foto: Robert Blažina

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet
12698948 1054912167864741 748387774 o

Mali Lošinj, foto: Antonio Verunica
Pijavicee(10 2 2016 ) Copy

post a picture

A nove oborine tek stižu
201602121400 IR EUR MR M

Sličan sadržaj