Polarni prodor SAD-u i Kanadi za vikend

650x366_02121358_saturday_records

Ove zime, na sjevernoameričkom kontinentu i nije bilo neke zime, za što je uvelike zaslužan fenomen El Nino. Međutim, u tradicionalnohladnoj veljači, vremenski “setup” posložio se na način da će ovog vikenda spomenuti krajevi, odnosno dijelovi SAD-a i Kanade dobiti pravi polarni prodor.
U Americi je zbog dana kada dolazi već dobio nadimak – Valentin.

Spuštanjem hladnog zraka na područje Velikih jezera, doći će do “proizvodnje” jezerskog snijega, koji će prave zimske uvjete širiti prema jugu i jugoistoku SAD-a, nakon što se već Ontario u Kanadi nađe pod direktnim udarom.
Temperature će se za vikend spustiti mjestimice i do -35°C, a u SAD-u ne bi trebalo bitti hladnije od -25°C. Ovdje je riječ o noćnim i jutarnjim temperaturama.

Treba svakako istaknuti da je s ovom hladnoćom za vikend moguće i obaranje apsolutnih rekorda.

Europa na čekanju
Zima je napokon odlučiila zakucati na američka vrata u pravom smislu te riječi, dok su ona europska još uvijek zatvorena i zaključana.

Ali i bez prave zime, zimskog tipa vremena ne nedostaje. Od nestabilnih fronti s Atlantika, Alpe će mjestimice dobiti i 2 m snijega ovih dana. Nema one arktičke hladnoće, ali temperatura nije previsoka da bi se onemogućilo padanje snijega.

Naslovna: Accuweather

Sličan sadržaj