SAD: Nor’easter jača i donosi obilne oborine i snažne vjetrove u New England


Već smo govorili što je nor’easter, ali možda nesu neki propustili, pa evo kratkoga pojašnjenja.
Nor’easter je oluja sa sjeveroistočnim vjetrom uz obalu. To se obično zna vidjeti uz obalu SAD-a te kroz Atlantsku Kanadu u periodu između rujna i travnja. Ove oluje mogu konkurirati za prostranstvo najvećih uragana.

Nor’easter se tijekom četvrtka kreće prema Atlantskoj obali, te jača. Najjači dio oluje u četvrtak će pogoditi dijelove New England, a u večernjim satima se očekuje njegov utjecaj u pomorskim pokrajinama Kanade. Na desetke tisuća kućanstava ostalo je bez struje već u srijedu navečer u Connecticutu, New Yorku, Maineu i Massachusettsu. U jednom trenutku čak 44.000 kućanstva je ostalo bez struje. Jaki vjetrovi rušili su stabla i blokirali prometnice diljem Massachusettsa. Snažni vjetrovi i dalje će biti opasnost i za rušenje dalekovoda, što bi moglo uzrokovati nestanak struje od New Englanda do Nova Scotia.

Mogućnost obilnije kiše postoji i u dijelovima Bostona, Portlanda, Mainea, i Halifaxa.

Kombinacija kiše i vjetrova dovest će do smanjene vidljivosti ostalih problema, pa je otkazano više od stotinu letova. Zračna luka LaGuardia i međunarodna zračna luka Philadelphia doživjeli su više od 500 kašnjenja letova.

U New Jerseyju zbog lokalnih poplava su zatvorene i neke prometnice.

Foto: AccuWeather.com

Sličan sadržaj