Prvi snijeg na Platku i u Gorskom kotaru


Najavljeno pogoršanje vremena u noći s ponedjeljka na utorak zahvatilo je cjelokupno goransko područje i dalo naslutiti skorašnje zimske »radosti«. Vrlo jaka kiša počela je padati u prvim satima utorka, da bi u pet sati ujutro na većem dijelu goranskog područja prešla u soliku pa potom i u snijeg koji je prestao padati već negdje oko 9 sati. Nije ga puno napadalo, a debljina se kretala od centimetar-dva do desetak centimetara u najvišim planinskim predjelima. Zimski uvjeti prometovanja na goranskom dijelu autoceste Rijeka – Zagreb proglašeni su u 8.30, a već sat kasnije su opozvani jer se moglo voziti bez posebnih poteškoća, a da je došlo do bitnije promjene vremena, najviše je ukazivao pad temperature koja je u odnosu na prethodni dan bila niža za petnaestak stupnjeva pa je tako, primjerice, u Delnicama ujutro izmjeren jedan stupanj, dok je dan ranije temperatura bila 15 stupnjeva Celzijevih.

Prva najava zime je, više od poteškoća sa snijegom, donijela muke s kišom. Tako je noću na području Crnog Luga u svega nekoliko sati palo 125 mililitara kiše na četvorni metar. Delnice su zabilježile 62 ml, a Parg 51 ml. U Kupskoj se dolini Kupa sa svojim pritokama Kupicom i Belicom izlila iz korita pa je promet cestama od Broda na Kupi prema Gašparcima i Brod Moravicama, bio zabranjen sve dok se voda nije povukla.

I padine Platka su se jučer dobrano zabijelile, a uz oblačno vrijeme, temperatura zraka kretala se od nula stupnjeva Celzijusevih danju, do minus četiri tijekom protekle noći. Na sjevernom Jadranu dnevne temperature jučer su bile u prosjeku 13 i 14 stupnjeva. Siloviti pad temperature tako je u samo jedan dan primorao građane da iz »kratkih rukava uskoče u skafandere«, a dodatan osjećaj hladnoće stvarao je i jak, ponegdje i olujan vjetar.

Ipak, za utjehu onima koji se još uvijek nadaju lijepom vremenu, vikend pred nama, prema dežurnim prognostičarima, donosi proljepšanje vremena. Ali, najprije treba »pretrpjeti« obilne oborine, najavljene za danas i sutra, ponajprije na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i Lici, te praćene olujnim udarima vjetra. Na Jadranu će umjereno do jako jugo okretati na jak do olujan jugozapadnjak, potom buru i sjeverac. Temperatura će danju na kopnu biti uglavnom između 5 i 11, na Jadranu od 15 do 20 stupnjeva Celzijusevih.

Izvor: Novi list
Naslovna foto: Marinko Krmpotić

Sličan sadržaj