SAD: Prvi pljuskovi snijega za vikend, rekordna toplina / Izašla i sezonska prognoza

650x366_10120702_hd14

SERIJA HLADNIH FRONTI SREDNJEM ZAPADU I SJEVEROISTOKU
SAD je ovih dana pretvoren u dva pojasa. Hladni se prostire od sjevera prema sjeveroistoku, a onaj topli je rezerviran za zapadna područja.

Sa Srednjeg zapada prema sjeveroistoku tjedn protječe u znaku spuštanja hladnih fronti, a nakon što se one izredaju zrak će na kraju tjedna biti dovoljno hladan i za prve pljuskove snijega.

Prvi val upravo traje. Ne radi se o nekom izraženijem hladnom valu, ali je dovoljan da sa spomenutih područja izbriše iznadprosječnu toplinu koja traje još od početka rujna. Drugi slijedi u nastavku tjedna do početka vikenda, a s njim će temperature još dodatno pasti. Treći i najjači zahvatit će u dane vikenda područje Velikih jezera i do kraja vikenda stići i do sjeveroistoka zemlje. Temperature mogu doseći čak i negativne vrijednosti.


ZAPADU IZNADPROSJEČNA TOPLINA

Gotovo istovremeno s događanjem hladnoće, događa se toplina. I to rekordna u dijelovima zapadnog SAD-a. Potrajat će sve do kraja tjedna, a temperatura će na većini područja biti između 6 i 12°C viša od prosjeka za doba godine.

Već prošlog vikenda padali su novi rekordi na području saveznih država Colorado i Kalifornija. Los Angeles je u nedjelju 3. put za redom imao izmjereno 100 stupnjeva Farenheita (37.7°C), čime je tri dana za redom izjednačavan rekord iz 1971. godine. Posljednji sličan val vrućina dogodio se 1958. godine.

ŠTO KAŽE SEZONSKA PROGNOZA?

Accuweather je izdao sezonsku prognozu za zimu za SAD. Ono što posebno ističu je da će zima proći bez brutalne hladnoće. Očekuje se blaža zima, posebno u svom prvom dijelu.

Ipak, sjeveroistok uz područje Velikih jezera bi mogao vidjeti koji dan više s temperaturama ispod nule, u usporedbi s proteklom zimom, ali bi Velika jezera mogla imati izostanak i hladnoće i većih količina snijega, zbog oslabljenog snježnog jezerskog efekta. Neće biti toliko aktičkih prodora koji bi stvorili dodatne snježne oborine na području uz Velika jezera.

Na područjuu Meksičkog zaljeva i na jugoistoku zimu će obilježiti velika nevremena uz puno kiše, nerijetko i vrlo obilne, sve zahvaljujući El Nino efektu.

Na jugozapadu i zapadu će biti i kiše i snijega, a upravo zahvaljujući efektu El Nino, u Kaliforniji se očekuje i prestanak suše, ali i požara koji haraju.

Sve u svemu zaključak je da, ukoliko se prognoze ostvare neće biti previše priče o zimi u SAD-u. Znači li to suprotno s Europom?
Nema pravila, ali je zadnjih nekoliko godina pokazalo da znači.

Sličan sadržaj