SAD: Studija otkrila povezanost El Niña i učestalosti tornada / Tjedan pun nestabilnosti u cijeloj zemlji

severe_us_600x405

Široj znanstvenoj zajednici poznata je činjenica da globalno – atmosferski fenomeni El Niño i La Niña utječu na varijabilnu količinu vlage u troposferi koja se naposljetku odražava i na promjenama tipičnih uzoraka vremena nekog područja.

Ponukani tom činjenicom, klimatolozi i geofizičari sa Sveučilišta Columbia (New York) potražili su znanstveni dokaz povezanosti El Niña i La Niñe s njihovim utjecajem na klimu SAD-a. U preciznijim podatcima najviše su se bavili konkretnim efektom na područje Aleje tornada i Aleje Dixie (također poznata po čestoj pojavi tornada, smještena na jugoistoku SAD-a). Tako uspostavljena uzročno – posljedična veza ne može precizno dati rezultate kada će i kolika biti učestalost potencijalno opasnih vremenskih uvjeta, ali na sezonskoj razini može dati zavidne rezultate te olakšati posao klimatolozima.

Prema dobivenim rezultatima za sezonu tornada u 2015., koji su u ožujku objavljeni u znanstvenom časopisu Nature, znanstvenici s Columbije i prognostičari izračunali su 60% mogućnosti da će sezona biti prosječna, 30% ispodprosječna i 10% natprosječna za regiju. Sažeto rečeno, zbog utjecaja El Niña na atmosfersku situaciju, američka sezona tornada ove će godine biti tiša i/ili manje razorna od onih na koje je tamošnje stanovništvo naviklo.

John Allen, član tima znanstvenika Sveučilišta Columbia, tvrdi kako tihi početak može rezultirati i s više od 800 pojava tornada u daljnjem nastavku sezone. Tom izjavom možemo potkrijepiti i izostanak tornada u ožujku te prošlotjedno razbuktavanje na području Aleje tornada.

Južna oscilacija El Niña koje se uobičajeno pojavljuje tijekom kasnih jesenskih, zimskih i nastavlja u proljetne mjesece (prema podatcima nazire se da će u ove godine zahvatiti i ljetne mjesece) glavni je signal kako će na sjevernoj hemisferi (ovdje se pritom konkretno misli na prostor SAD-a) ekstremni vremenski uvjeti biti nešto blaži nego što to priliči prosjeku. Vjetrovi bogatiji vlagom i toplinom, koji pušu za vrijeme El Niño godine, umanjuju mogućnost ekstremnih vremenskih uvjeta na središnjem prostoru Sjeverne Amerike, ali istovremeno ju i povećavaju za kopnene predjele uz Meksički zaljev.

Usporedbe radi, znanstvenici su analizirali i kako godina La Niñe mijenja vremensku sliku nad SAD-om. Ovaj atmosferski fenomen ženskog roda ima oprečan efekt El Niñu jer je oceanska voda na području tropskog ekvatorijalnog i istočnog Pacifika hladnija no inače, što se na području američke središnje zaravni manifestira u obliku aktivnije sezone tornada.

Međutim, prognostičari iz modela iščitavaju kako bi travanj mogao ostati obilježeniji nešto nestabilnijim vremenom, osobito za južni dio središnje američke zaravni, nego što to predviđa nova studija. Sudeći prema ovotjednoj situaciji, to bi se moglo i obistiniti.

Sjedinjene Američke države ovoga tjedna zahvatit će jugozapadno strujanje koje donosi paket vlažnog i nestabilnog zraka. Države zapadne obale prve će se naći na liniji nestabilnosti, a sušnu regiju jako će obradovati malo kiše (očekuje se i do 5 mm u široj okolici San Francisca) i snijeg u višim područjima te opaskom za moguću pojavu tornada u centralnom dijelu Kalifornije.
Visoka strujanja prijeći će područje Stjenjaka te se tom prilikom rashladiti. Dolaskom na područje američke središnje zaravni sredinom tjedna, u kombinaciji s toplijim zrakom koji se tamo nalazi prouzročit će niz nestabilnosti koje mogu napredovati prema sjeveru sve do Chicaga i Clevelanda. Tornada, grmljavinske oluje, ponegdje i u obliku superćelija, uz jak vjetar i obilniju kišu u Texasu, Tennesseeju i Ohiju pogodit će čitavu regiju.

Naslovna: Karta upozorenja na opasne vremenske uvjete diljem SAD-a, weather.com

Sličan sadržaj