SAD: Svibanj 2015. najkišovitiji na državnoj razini od 1895. godine

Severe Weather

Za razliku od prostora naše županije, svibanj je na teritoriju SAD-a ocijenjen natprosječnim po količinama oborina.

U 48 američkih saveznih država svibanj 2015. godine zauzeo je 1. mjesto prema oborinskim podatcima koji se bilježe od 1895. godine.
Gledajući svaku saveznu državu zasebno, nove rekorde su zapisali u Coloradu, Texasu i Oklahomi.

Glavnim krivcem za ovako kišni mjesec smatraju se dugotrajni i učestali olujni sustavi koji su se formirali i kretali područjem američke središnje zaravni.

Kiša je, sudeći prema statističkim podatcima, zaobišla najveće američke gradove istočne obale.
Južna Karolina, Delaware, New Yersey, Connecticut, Rhode Island i Massachusetts imali su prosječno do ispodprosječno kišovit svibanj.

Oborinska statistika prema saveznim državama SAD-a; Izvor: NOAA

Temperaturne vrijednosti za svibanj nešto su niže no što to priliči svibanjskom prosjeku, ponajprije radi povećane količine naoblake u središnjim dijelovima zemlje.
Tako su Arizona, New Mexico, Texas, Wyoming i South Dakota ocijenjeni ispodprosječno toplima, a samo je sedam saveznih država, uključujući Floridu i Washington, imalo natprosječno topao 5. mjesec.

Temperaturna statistika prema saveznim državama SAD-a; Izvor: NOAA

Klimatolozi smatraju kako su ovi podatci, uz utjecaj globalnog zatopljenja i nekih minornih klimatskih cirkulacija, posljedica El Niña.
Toplije površine oceana pospješuju povećanu količinu vlage u atmosferi, a procesom kruženja vode u prirodi ta se količina ponovno vraća na tlo, ovoga puta u vidu obilnih oborina u SAD-u.
U cijeloj priči oko oborinskih viškova, najviše će profitirati sušom pogođena Kalifornija, već tijekom zimskih mjeseci.

Naslovna: Nabujala rijeka Trinity u Dallasu (svibanj 2015.) nakon dugotrajnih i obilnih kiša; Izvor: AP Photo/Brandon Wade, Wunderground

Sličan sadržaj