U Rijeci 8 vrućih lipanjskih dana za redom: Temperatura ne pada ispod 30°C

Clipboard01

Bez sumnje, ljeto je ove godine na području PGŽ krenulo vrlo intenzivno. Tako je srijeda bila 8. vrući dan za redom u Rijeci, jer temperatura stalno prelazi 30°C.

Najtoplije u Rijeci bilo je 4. lipnja kada je najviša dnevna temperatura iznosila 33.6°C, a od tada temperatura uglavnom stagnira, a u zadnja dva dana i pada. Srijeda je bila i dan s najnižom temperaturom od 30.9°C, ali i dalje je opis vremena “vruće”.
Vrući dani jako odstupaju od prosjeka takvih dana u lipnju, koji iznosi samo 3 vruća dana.
To znači da se i noću zrak jako teško hladi pa 7 dana noćna temperatura u Rijeci ne pada ispod 20°C, što nazivamo tropskim noćima.

Vrlo slična situacija s vrućim danima je i na ostalim kvarnerskim postajama. U Malom Lošinju zabilježeno je također 8 vrućih dana za redom, jedino je u Rabu 9. lipnja prekinut taj niz koji je stao na 6 dana.
Noći su tople u Malom Lošinju, gdje u proteklih 8 dana temperatura noću uglavnom se nije spuštala ispod 22°C.

U Gorskom kotaru početak lipnja bio je vrlo topao, a zatim su uslijedili većinom topli dani (temperatura do 25°C), uz svježa jutra, a temperatura nije rasla iznad 15°C.

Bez sumnje, PGŽ ima jedan od najtoplijih početaka klimatoloških ljeta u povijesti mjerenja. Na izvještajima o najtoplijim lokacijama, obično dominiraju mjesta iz unutrašnjosti i Dalmacije, no ovog lipnja primat najtoplijih uvjerljivo uzimaju lokacije na sjeveru Jadrana, iako moramo naglasiti, ne radi se o ekstremnoj vrućini, već “samo” o konstantno vrućim danima s koliko-toliko ujednačenim temperaturama.

Vruće je naravno bilo i diljem Hrvatske, ali ne tako kao kod nas. Početkom lipnja temperature su zbog Azorske anticiklone bile veoma visoke, a zatim se s premještanjem centra anticiklone prema sjeveroistoku, otvorio put nešto hladnijem zraku,, što je i razlog da je iz dana u dan lista mjesta u Hrvatskoj s temperaturama preko 30°C sve kraća.

Od ponedjeljka navečer, u “priču” su se umiješale i lokalne nestabilnosti. Prve su zabilježene na području Dalmacije i lokalno u unutrašnjosti, još u ponedjeljak navečer, a još su izraženije bile u utorak poslijepodne, kada su se olujni oblaci pojavljivali i na području Istre, a do jačeg razvoja dolazilo je i u riječkom zaleđu, uz granicu sa Slovenijom.
Tijekom utorka lokalno je u unutrašnjosti i Dalmaciji palo i preko 20 mm kiše, a na virovitičkom području zabilježena je i tuča većeg promjera.
U srijedu se nastavilo slično vrijeme, poneki pljusak zabilježen je i na Kvarneru, a uz pojavu grmljavine, nešto kiše palo je i u riječkom zaleđu.
Ne treba niti spominjati da je u mjestima s nešto izraženijim pljuskovima došlo i do većeg pada temperature u kratkom roku.
Kao zanimljivost istaknut ćemo čak 75 mm kiše, koliko je tijekom srijede palo u Kninu.

Četvrtak, a i dane do kraja tjedna obilježit će vrlo slično vrijeme. Zadržat će se pretežno sunčano i vruće vrijeme, tako da je moguće da se niz neprekinutihh vrućih dana u Rijeci nastavi i do kraja tjedna, što se još nije dogodilo nikada u lipnju.
Uz vrućinu, postojat će mogućnost za lokalne razvoje oblaka i pljuskove s grmljavinom koji uz prisutnu energiju u atmosferi mogu ponegdje rezultirati i nevremenima. Najstabilniji trebao bi biti petak.

Visoke temperature zagrijale su i more čija se temperatura kreće između 21 i 23°C. U novom tjednu, posebno njegovim početkom doći će do promjene vremena, koja će prekinuti dugi niz vrućih dana.
Više detalja saznajte u nedjelju navečer na Portalu, a našu aktivnost pratite i putem Facebook i Twitter stranice.

Naslovna: Meteorološki parametri za Rijeku od 03. do 10. lipnja; Izvor: Ogimet.com

Sličan sadržaj