SAD-u nestabilan vikend, mogućnost grmljavinskih pljuskova južnije, snijega i leda sjevernije

650x366_03140625_hd25

Kada najavljujemo nove zimske nevolje Sjevernoj Americi, to više i nije neka novost, jer smo se takvih situacija nagledali i naslušali protekle zime. Problem je samo taj da smo već zakoračili u proljeće, a zima u spomenutom dijelu svijeta ne kani stati.

Stižu nove nevolje iz Meksičkog zaljeva koji će SAD “nahraniti” vlagom, a potom će snažan sustav povući hladnoću sa sjevera, što je dobitna kombinacija za snijeg.

Tijekom subote prvi na udaru bit će Teksas, a zatim će se sustav polako pomicati prema jugoistoku i istoku zemlje, tijekom nedjelje i ponedjeljka. Sudar suhog i toplog zraka iz Kalifornije, sa toplim i vlažnim zrakom koji dolazi iz Meksičkog zaljeva dovest će do grmljavinskih pljuskova, koji mogu iznjedriti i tuču, a ne smije se isključiti niti mogućnost i za pokoji tornado. Vjetar može dosegnuti udare od preko 100 km/h.

Kako se oluja bude prenještala istočnije u subotu navečer, stvorit će se uvjeti za grmljavinske pljuskove u Louisiani and Mississippiju, a zatim i u Alabami, Georgiji i Floridi tijekom nedjelje.
Uz sve što smo naveli, postojat će mogućnost i za lokalne poplave.

Dalje prema sjeveru, gdje će biti i hladnije postojat će i mogućnost snijega, ali ovdje je ključno koliko će sustav s juga ići sjevernije, jer ako ne bude išao dovoljno sjeverno neće donijeti potrebnu vlagu da u kombinaciji s hladnoćom dovede do snježnih oborina.
Najviše šanse za snijeg trebale bi postojati na području istočnog Kansasa, Ohio doline, te na sjeveroistoku.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj