SAD: VAL VRUĆINE NA ZAPADU, UGROŽEN I APSOLUTNI SVJETSKI MAKSIMUM / NA ISTOKU KIŠNO RAZDOBLJE


Ovog vikenda jugozapadni dio Sjedinjenih Američkih Država zahvaćen je intenzivnim valom vrućina. Poznato je da Amerikanci vole pretjerivati i da za bilo koji “jači” meteorološki događaj koriste pridjev “povijesni” (nešto slično kao i Hrvati u nogometu), ali ove vrućine koje traju uistinu bi mogle pisati povijest.
U petak, 28. lipnja Salt Lake City u Utahu je mjerio najvišu temperaturu od 40.6 °C, što je novi temperaturni rekord za lipanj. U Las Vegasu je mjereno 45.1 °C, što je najtopliji dan od srpnja 2005. godine. Najviša temperatura mjerena ikad u Las Vegasu je 47.2 °C, a mjerena je 19.7.2005. i 24.7.1942. godine.
Osim tih rekorda postoji mogućnost i rušenja apsolutnog svjetskog rekorda, zabilježenog u Dolini smrti. Dosadašnji rekord zabilježen je prije otprilike 100 godina, a iznosi 56.7°C.
Dok se na zapadu kuhaju ili možda bolje reći peku, na istoku traje “sezona monsuna” koja bi mogla potrajati sve do 04. srpnja. Radi se o o većoj količini vlažnog i nestabilnog zraka koji dominira cijelom istočnom obalom, a zbog kojeg Philadelphija zaključuje ovaj lipanj s novim kišnim rekordom, a vrlo blizu rekorda našao se i New York.

Grafika: Accuweather
Prijevod sa engl.:
Najviša dnevna temperatura ikad izmjerena u SAD-u (i zapadnoj hemisferi): 134°F = 56.7°C, Greenland Ranch (Dolina smrti), Kalifornija, 10.7.1913.

Sličan sadržaj