Sava nastavlja opadati, ugrožena sela se i dalje brane

safe_image.php

Razina rijeke Save kod Županje u proteklih nekoliko dana opala je za metar i pol te se očekuje kako bi u idućih 48 sati vodostaj mogao opasti do razine od 980, kada bi na snagu stupilo redovno stanje obrane od poplava, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmut Spahića, nasipi u županskoj Posavini koji se brane u dužini od 68 kilometara pod aktivnom su kontrolom. Mahmut Spahić je naveo kako rijeka Sava pored Županje protječe brzinom od 1100 kubičnih metara u sekundi dok je 16. svibnja, jednog od najkritičnijih dana, protok vode iznosio i 5500 kubičnih metara u sekundi.

Predsjednik županijskog Stožera župan Božo Galić zahvalio je svima koji sudjeluju u obrani od visokog vodostaja Save rekavši kako bez suradnje s općinama i mještanim ugroženih sela, Hrvatske vode ne bi uspjele odbraniti županjsku Posavinu od nabujalih savskih voda.

Galić se posebno zahvalio ministrima unutarnjih poslova i zdravlja, zamjerivši međutim predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću što, kako je rekao, kada je prije dva dana obilazio poplavljena područja, nije našao vremena da se sastane s članovima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Pozdravio je odluku Vlade da se za poplavljane područja Vukovarsko-srijemske županije proglasi katastrofa, ocjenivši međutim da se to moglo i ranije učiniti.

Po riječima zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Dragutina Repinca, stanje na poplavljenim područjima Gunje, Rajevog sela i Račinovaca je stabilno.

“Naši vojnici su i dalje u Strošincima i rade zajedno s mještanima koji nisu napustili selo. Moram pohvaliti mještane iz Soljana i Vrbanje, koji su puno napravili u obrani od poplava”, kazao je dodajući kako kroz razrušeni nasip u Rajevom Selu voda iz Save još uvijek ulazi u područje Posavine, a kod Račinovaca izlazi i vraća se u Savu.

U obrani od poplava u županjskoj Posavini angažirano je 611 vojnika koji već danima rade i na izvlačenju stoke iz poplavljenih područja, te je samo tijekom jučerašnjeg dana na sigurno izmješteno 321 grlo stoke. (HINA)

Ilustracija: sib.hr/facebook

Sličan sadržaj