Srbija proglasila trodnevnu žalost, dosad 22 žrtve poplava / Sutra međunarodna donatorska konferencija u Beogradu

471184_obrenovac-vazduh08-foto-z-loncarevic_ff
Obrenovac, Foto: Zoran Lončarević

U Srbiji su od srijede ujutro zastave spuštene na pola koplja u trodnevnoj žalosti za stradalima u katastrofalnim poplavama koje su u pogodile regiju, a u kojima je prema dosadašnjim podacima stradalo u toj zemlju najmanje 22 osobe.

Po službenim podacima, u poplavnom valu od sredine prošlog tjedna u zapadnom i središnjem dijelu zemlje stradale su najmanje 22 osobe, od kojih 14 samo u Obrenovcu, gradu najteže pogođenom poplavama u posljednjih 120 godina, koliko u Srbiji traju hidrometeorološka mjerenja.

Protekla noć bila je, prema jutrošnjim izvješćima, najmirnija otkad traje borba s vodenom stihijom, mada je i dalje u tijeku obrana priobalja u Srijemu, a nastavljena je i evakuacija Obrenovca, u koji je od jučer popodne zabranjen ulazak svima osim spasilačkim ekipama i stručnim timovima specijaliziranim za sanaciju terena.

Još 2.500 ljudi u Obrenovcu čeka evakuaciju, a zbog sigurnosti i zaštite zdravlja građana od mogućih zaraza, povratak u ovaj grad neće biti dopušten do daljnjeg, priopćio je stožer za izvanredne situacije.

Do utorka navečer sa poplavljenih područja evakuirano je ukupno 31.873 ljudi, a stradalih je najmanje 22 jer se strahuje da će biti nađeno još žrtava kad se voda nastavi povlačiti.

Šef operativnog centra za izvanredne situacije u Beogradu Aleksandar Marsenić rekao je medijima da su tijekom noći blago porasli vodostaji i Save i Dunava, ali za sada nema informacija da bi do kraja dana mogli dosegnuti razinu izvanredne obrane od poplava.

Esktremno kišovit prošli tjedan u većem dijelu Srbije od ponedjeljka su smijenili sunčani i topli dani s temperaturom i iznad 26 stupnjeva, a gradske vlasti organizirale su preventivnu dezinfekciju u svim prihvatilištima na teritoriju Beograda u koja su smješteni evakuirani s poplavljenih područja.

U nekoliko prihvatilišta u Beogradu, među kojima je za smještaj iskorištena i i najveća sportska dvorana, Kombank Arena, ima više od 4.000 ljudi, a mnogi evakuirani smjestili su se kod srodnika i prijatelja.

Uz veliku medijsku pozornost koju je dobio Obrenovac, na društvenim mrežama razmjenjuje se na tisuće komentara i kritika na račun pojedinih ministara i državnih dužnosnika da katastrofalne poplave koriste i za osobnu promidžbu, a da istodobno ima krajeva u zapadnoj Srbiji, poput gradića Ljubovije i okolnih sela, koji su također pogođeni poplavom, ali do njih još nije stigla odgovarajuća pomoć.

Istodobno, građani Srbije iskazuju veliku solidarnost koja se, uz snažnu potporu društvenih mreža, očituje i koordiniranjem akcija dostave hrane i vode prihvatnim centrima i skladištima Crvenog križa, organiziranjem prijevoza i smještaja te porukama potpore poplavama pogođenim stanovnicima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i pozivima da se nazivanjem humanitarnih brojeva mobilnih operatera u sve tri države pomognu stradali u poplavama.

Sutra međunarodna donatorska konferencija u Beogradu, Europa obećava pomoć
Opasnost od poplava još nije prošla, Obrenovac je šesti dan pod vodom a stižu upozorenja da nivo Save u tom dijelu opet raste. Plimni val očekuje se i u Beogradu gdje su obale nasute kilometrima. Nadležni tvrde da se dosadašnje štete mogu mjeriti milijunima i da će obnova trajati možda i godinama.

U Srbiju ovih dana pristiže novčana kao i sve druge vrste pomoći iz cijelog svijeta a ministar financija Lazar Krstić izjavio je da je na račun Vlade Srbije dosad stiglo ukupno više od sedam milijuna eura za ugrožena područja.

U Beogradu će se sutra održati konferencija donatora o pomoći i saniranju katastrofalnih poplava a sudionici skupa bit će predstavnici ambasada 27 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Azije akreditiranih u Srbiji, kao i Delegacije Europske unije, Vijeća Europe, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke, Svjetske banke…

Vladina delegacija koju je predvodio vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić sastala se jučer u Bruxellesu s europskim komesarom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom i nakon toga priopćio da je susret protekao veoma uspješno i da će EU pomoći Srbiji uključujući i apliciranje za sredstva iz Fonda solidarnosti. (HINA)

Sličan sadržaj