Prenosimo: Kaos u Slavoniji – Strošinci i Posavski Podgajci pod vodom, grade se zečji nasipi

Objavljeni zemljovidi minski sumnjivog podruèja na poplavljenom podruèju
Stanje s poplavama u Slavoniji i dalje je teško.

22,28 Vodostaj Save opada – nastavlja se borba s nadirućim vodama

Situacija na poplavljenim područjima nešto je bolja jer snižavanjem vodostaja rijeke Save opada i pritisak koji ta rijeka čini na nasipe, a smanjeno je i prelijevanje preko razrušenog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela, izjavio je večeras obilazeći poplavljeno područje u Posavskim Podgajcima predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić.

“Provodimo ovdje sami aktivnosti kako bi ovaj prostor obranili od nadirućih voda s obzirom na to da su Hrvatske vode jutros odustale od branjenja područja općina Vrbanja i Drenovci, što mi nismo prihvatili do kraja i činimo sve u suradnji s vojskom kako bi ipak pokušali zaustaviti vodu da prodre dublje u područje”, kazao je Božo Galić izrazivši nezadovoljstvo “vertikalom suradnje s Hrvatskim vodama”.

“Mislim da su procjene bile loše, a lošom smatram i odustajanje od druge linije obrane od poplava odnosno branjenja sela općina Drenovci i Vrbanja”, ustvrdio je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je nezadovoljan i “turističkim” obilascima stradalih područja pojedinih ministara, a poglavito predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je jučer bio u obilasku poplavljenih područja u Posavini, a da nije, kako je rekao, “našao za shodno sastati se sa članovima vukovarsko-srijemskog županijskog stožera i zahvaliti ljudima angažiranim u obrani”.

“Vjerujte da nije bilo običnih ljudi, koji su od Babine Grede, Štitara i Županje do Račinovaca, radili dan i noć na obrani, svi bi bili potopljeni”, poručio je Galić.

I načelnik općine Drenovci Jakša Šestić izrazio je nezadovoljstvo organizacijom obrane u nadležnosti Hrvatskih voda dodajući kako je netko odlučio da je prioritet obrane nasip od Slavonskog Broda do Topole iza Bošnjaka.

“Ovo nije taj dio obrane i nije prioritet”, kazao je rekavši kako razumije nezadovoljstvo mještana općine što im se plave kuće, ali da općina nije ta koja može utjecati na planove obrane od poplava.

“Zatražili smo danas da se hitno ugrade pumpe na nasipe u Račinovcima i Gunju te da se voda ispumpava s poplavljenih područja nazad u Savu”, kazao je navevši kako na području općine Drenovci živi nešto više od 5.000 osoba od kojih je većina i evakuirana.

22,09 Žene, djeca i stariji evakuirani su iz Posavskih Podgajaca, dok ostali stanovnici neumorno rade na izgradnji zečjeg nasipa.

21,03 U ovom trenutku grade se zečji nasipi kako bi se spriječilo prodiranje vode te kako bi se voda usmjerila prema spačvanskom bazenu.

20,33 Vladin Ured za razminiranje objavio je zemljovide minski sumnjivog područja u općinama Gunja i Vrbanja koje se nalaze na poplavljenom području Slavonije.

Prikupljeno devet milijuna kuna!

20,22 Hrvatski crveni križ (HCK) dosad je u apelima za pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini i Srbiji prikupio više od devet milijuna kuna, a u prikupljanju pomoći i dalje sudjeluju brojne organizacije, ustanove i tvrtke, poput MUP-a, osječkog HNK i zagrebačkog Dinama. Više doznajte ovdje.

19,34 Udruga za zaštitu životinja “Rocco” iz Vinkovaca upozorila je na Facebooku o nemogućnosti spašavanja životinja u Gunji.

“Čule smo se s našim volonterima na području Gunje, stanje nije najbolje, dva čamca su cijeli dan zavezana i neiskorištena, ne daju im da idu u kuće po pse na tavanima i potkrovljima, dolaze i vlasnici koji žele po svoje pse, ali njima također ne daju. Oni koji imaju nekakve veze s vojskom, policijom i sl puštaju da “spašavaju” šunke, puške i slične nebuloze! Puno pasa je danima zarobljeno na katovima, ne daju da se ide po njih. Medija nema tamo da snima i objave tu katastrofu i nepravdu”, upozorili su.

19,15 Stanovnici Strošinaca su očajni – u suzama su promatrali kako Sava nadire i kako im kuće nestaju pod vodom. Neki i dalje odbijaju napustiti poplavljeno područje.

18,45 Sava se izlila do Posavskih Podgajaca i Strošinaca, nove evakuacije

Vode rijeke Save nakon što su prije dva dana probile nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela probile su sve do Posavskih Podgajaca i Strošinaca.

U Posavskim Podgajcima, u kojima živi oko 1200 stanovnika koji se evakuiraju, voda je poplavila dio sela uz državnu cestu od Bošnjaka prema Gunji i Rajevom Selu te je prodrla u neke kuće i u visinu od dva metra, a polako ulazi i u kuće s druge strane ceste.

Po riječima koordinatora obrane od poplava u Posavskim Podgajcima Gorana Miličevića, riječ je o savskim vodama koje dolaze iz pravca Rajevog Sela.

“U ovome trenutku pravimo zečje nasipe kako bi vodu kanalizirali i usmjerili u Spačvanski bazen”, kazao je novinarima Miličević u Posavskim Podgajcima. Također je rekao kako mještani očekuju da im se dovezu dva rovokopača kako bi probili kanal kroz polja prema šumi.

Miličević je naglasio kako pojedini mještani prave ogromne probleme jer ne dozvoljavaju da se ruše kolni prijelazi koje su sagradili u poljima, a koji sada priječe prolazak vode.

“Najveći problem je što voda još uvijek ne ide u šumu. Kanali postoje ali su ih mještani godinama zatrpavali”, požalio se Miličević rekavši kako je u jednom trenutku postojala i ideja da se presiječe državna cesta kako bi se voda usmjerila u šume, ali to nije dozvoljeno jer je, kako je mještanima pojašnjeno, ta cesta jedini evakuacijski put prema nepoplavljenim mjestima u županjskoj Posavini.

18,44 Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić kritizirao je večeras premijera Milanovića koji je, kako kaže, dvaput stigao na poplavljena područja u njegovoj županiji i niti jednom se nije najavio niti kontaktirao župana. Galić kaže i da se, kada je uspio okupiti Stožer i pozvao premijera, Milanović nije pojavio.

18,35 Unatoč nadljudskim naporima, Posavski Podgajci nisu izdržali – pola sela je pod vodom. Dio stanovnika i dalje odbija napustiti svoje kuće na poplavljenim područjima. Kako kažu pripadnici vojske koji pomažu na poplavljenim područjima, neki stanovnici čak i čamcima bježe kada vide policiju da prilazi njihovim kućama.

Hrvatska vojska povlači jedinice iz Slavonskog Broda te ih preusmjerava u županjsku Posavinu.

18,25 Na području Gunje i Vrbanja minski je sumnjivo oko 800 tisuća četvornih metara, priopćili su iz Vladina Ureda za razminiranje.

18,00 Stanje i dalje izvanredno

Na poplavljenim područjima u Slavoniji stanje je i dalje izvanredno. Iako je vodostaj Save u blagom opadanju, opasnost još nije prošla. Na županjskom području brane se Strošinci i Posavski Podgajci u koje prodire voda. Natopljeni nasipi pojačavaju se duž 120 kilometara kako ne bi popustili.

U Strošincima i Posavskim Podgajcima zečjim nasipima nastoje zaustaviti prodiranje vode pred kojom su evakuirani mještani. U gornjem toku Sava opada, vodostaj je danas niži tridesetak centimetara, no voda se još ne povlači iz Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca. Ondje i dalje traje prisilna evakuacija, dosad je na sigurno prebačeno nekoliko tisuća ljudi. Među zbrinutima u Cerni još slažu dojmove.

”Na vrijeme smo otišli. Mislim u zadnji tren. Od kuće nema ništa, kuća nam je poplavljena. Nije samo moja, sve su kuće poplavljene, tamo je more.”

“Poplava, pukao nasip, kiša je padala i padala, sve mi je ljudi žao, sva mi je imovina otišla, sve!”, prisjećaju se evakuirani.

Sava se kod Račinovaca lagano vraća u korito, izvijestio je zapovjednik kopnene vojske Dragutin Repinc. Prema mjestu Jamena u Srbiji, odakle prijeti Strašincima, vojska je podigla velik nasip. Na terenu su i vatrogasci i Gorska služba spašavanja.

U međuvremenu, iz HAC-a su odbacili priče mještana kako je nasip u Drenovcima pukao zbog iskapanja materijala za autocestu. Na priče se osvrnuo i načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

”Ne znam. Taj nasip je pukao, kolaju svakojake priče. Međutim, premijer je jučer rekao kad je bio ovdje, da čim dođe u Zagreb da će narediti istragu, jer je to nasip star četiri godine”, rekao je Lucić.

Predsjednik Ivo Josipović o situaciji je razgovarao i s kolegama iz Slovenije, BiH i Srbije.

”Mislim da je vrlo vrijedno razmisliti o jednom velikom zajedničkom projektu regulacije Save i pritoka da se ovakve situacije više, ako je ikako moguće, ne ponavljaju.”, rekao je predsjednik.

Na brodskom području stanje je i dalje ozbiljno već peti dan, no ophodnje su spremne jer i dalje je opasno, poručio je načelnik Stožera brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Županju je obišao i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Rekao je da epidemija nema, a o izvanrednom stanju govorio je i župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

”Uz ovako veliku prirodnu katastrofu mogu se očekivati i crijevne zarazne bolesti. Ali zajedno s Ministarstvom poljoprivrede ćemo, čim to dopuste prilike, početi sanaciju terena. I ja se nadam da neće doći do epidemije. Zasada nema nikakvih naznaka epidemije”, rekao je Ostojić.

”Donijeli smo odluku da ostane izvanredno stanje i da sutra isto u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji nema škole”, rekao je župan Marušić.

U prihvatne centre u Brodsko-posavskoj županiji pristižu i evakuirani sa županjskog područja. I Osijek je prihvatio stradale, za koje se diljem zemlje prikuplja pomoć. No potpredsjednica Vlade Milanka Opačić poručuje da je najpotrebnije zasad osigurano.

”Ukoliko bude potrebe ponovo za hranom, odjećom i ostalim, ponovo ćemo preko medija pozvati građane da mogu opet krenuti donositi. Za sada hrane, vode i svega je dovoljno”, rekla je Opačić. Trenutno je, kaže, naglasak na pružanju psihosocijalne pomoći evakuiranima u Slavoniji, ali i izbjeglih iz BiH. Kakav takav povratak u normalu u Slavoniji se očekuje tek za dva do tri tjedna.

17,42 Spasimo životinje u poplavama!

Udruga Prijatelji životinja i ostale udruge apeliraju na nadležne institucije i građane da spase i životinje stradale u poplavama.

“U katastrofalnim poplavama koje proteklih dana haraju Hrvatskom i susjednim državama, osim ljudi, stradale su i brojne životinje. Tijekom evakuacije, neki su uspjeli povesti sa sobom svoje kućne životinje, no mnogi su bili prisiljeni ostaviti i kućne i domaće životinje”, priopćila je danas udruga Prijatelji životinja.

Iako iz Stožera obrane od poplava, navode, apeliraju da se spašavaju isključivo ljudski životi, a da se ne vodi računa o životinjama, udruge mole građane da pruže pomoć i životinjama.

Ističu kako osim kućnih životinja, u poplavljenim mjestima pate i umiru ostale životinje koje tumaraju ili su, još gore, ostale zatvorene u stajama punima vode.

Prijatelji životinja kažu da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odlučio da te životinje koje se uspiju spasiti iz poplava moraju biti zaklane.

Udruge mole sve građane koji mogu pomoći prijevozom, privremenim zbrinjavanjem životinja ili volontiranjem da se jave preko prijavnice na www.prijatelji-zivotinja.hr

U apelu za spašavanje životinja koji su udruge i brojni članovi i volonteri koji su spremni pomoći uputili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, navode kako s terena kod Gunje imaju informacije da postoje životinje kojima je potrebna pomoć te im se može pomoći. Tvrde kako su gorska služba spašavanja i ostali uključeni u spašavanja na ugroženom području spremni pomoći, no nemaju dozvolu obići kuće i spasiti životinje kojih ima dosta po tavanima i sličnim mjestima gdje su ih ostavili skrbnici.

Udruge mole Državnu upravu za zaštitu i spašavanje da apeliraju na sve nadležne da dozvole službama koje su uključene u spašavanje da krenu u spašavanje životinja kojima se treba i može pomoći.

Također, navode, kako imaju volontere koji su spremni doći na teren i uključiti se u spašavanje životinja koji su ostale u poplavljenim područjima, donijeti potrebnu hranu, deke, lijekove i sve ostalo što je potrebno.

Dodaju kako je problem na koji su naišli nedostatak informacija s terena od strane nadležnih službi koje im mogu javiti gdje je moguće doći, ostaviti namirnice i potrepštine te gdje se može fizički pomoći sa spašavanjem i zbrinjavanjem životinja.

Državnu upravu za zaštitu i spašavanje udruge mole da im se jave kako bi se kvalitetno s njima koordinirali i logistički osigurali potrebnu pomoć te ih mole da službe čim prije krenu u akciju spašavanja životinja.

17,36 Vlada će u četvrtak održati sjednicu u Županji. Na sjednici će biti podneseno izvješće o stanju na poplavljenim područjima i poduzetim mjerama te donesene odluke o tome kako pomoći građanima na poplavljenim područjima.

17,22 EU će nam pomoći samo ako je šteta od poplava veća od 280 milijuna eura!

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako utvrđena šteta nastala zbog poplava, da bismo dobili pomoć iz Europskog fonda solidarnosti, mora iznositi više od 280 milijuna eura.

“To se odnosi na štete na infrastrukturi – ceste, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu i slično, ali ne i na privatnu imovina, s obzirom na to da se ona ne kvalificira za pomoć iz Fonda solidarnosti”, izjavila je predsjednica HNS-a.

16,51 S područja Vukovarsko-srijemske županije evakuirano 3470 osoba

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa (HCK) objavila je danas da je dosad evidentirano 3470 osoba koje su zbog poplave evakuirane s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Prema dosad prikupljenim podacima, na području Vukovarsko-srijemske županije smješteno je 3.250 osoba koje su evakuirane iz svojih poplavljenih mjesta, dok je 171 osoba smještaj pronašla u drugim dijelovima Hrvatske. Iz Gunje je 49 osoba pronašlo smještaj na području Brčkog u BiH.

Po podacima o osobama smještenima na vinkovačkom području, na području Grada Otoka smještene su njih 1.403, dok je na području općine Cerna smješteno 427 osoba, a općine Privlaka 83 osobe.

Podaci o evakuiranim osobama stalno se ažuriraju, a dostupni su na web stranici HCK-a, gdje se mogu i osobno dobiti na uvid. Osobe koje su smještene izvan područja Vukovarsko-srijemske županije trebaju se radi evidentiranja javiti u društvo Crvenog križa u mjestu smještaja.

Evidentiranje podataka o osobama evakuiranim s područja zahvaćenog poplavama na području Vukovarsko-srijemske županije obavlja se u prihvatnim centrima. Također se evidentiraju podaci o osobama smještenim u privatnom smještaju (kod rodbine, prijatelja i sl.) u društvima Crvenog križa Vinkovci, Županja, Vukovar i Ilok.

U HCK-u navode da se osobe koje nemaju vijesti o svojim članovima obitelji s područja Srbije ili BiH mogu javiti u HCK (01 4655 814, fax 01 4655 365 i na e-mail), a službe traženja njihovih društava Crvenog križa pokušat će doći do informacija o mjestu njihova trenutnog boravišta.

16,45 Skupljeno 8,3 milijuna kuna

Hrvatski Crveni križ (HCK) do danas je prikupio ukupno 8,3 milijuna kuna donacija za pomoć stradalom stanovništvu pogođenom poplavama, javlja HRT. Na žiro-račun HCK (HR 6923400091511555516 poziv na broj 08) tvrtke, udruge i građani donirali su 5,6 milijuna kuna, dok je putem donatorskog telefona 060 9011 prikupljeno 2,7 milijuna kuna. Od petka do danas iznos od 6,25 kuna pozivom na donatorski telefon doniralo je 426.476 građana.

16,44 Pronađeno tijelo ženske osobe

U poplavljenoj kući u Rajevu Selu u županjskoj Posavini danas je jedna žena pronađena mrtva, potvrdila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

Ženu su mrtvu pronašli i iz poplavljene kuće izvukli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tijelo su, kako doznajemo, locirali jučer, no zbog terena i okolnosti trajalo je malo duže da se tijelo izvuče. “Djelatnici specijalne policije Osijek uspjeli su velikim naporima izvući tijelo. Očevid je obavljen i utvrđeno je da se radi o starijoj ženskoj osobi”, rekao je Indexu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije.

Na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini dosad se kao poginule vode dvije osobe, od kojih je pronađena samo ta mrtva žena iz Rajeva Sela.

16,24 Ministarstvo pozvalo branitelje da pomognu na poplavljenim područjima

Ministarstvo branitelja pozvalo je sve hrvatske branitelje, dragovoljce Domovinskog rata i članove obitelji da se odazovu nadležnim institucijama, prije svega Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i županijskim Stožerima za zaštitu i spašavanje, kako bi se volonterski aktivno uključili u sanaciju i čišćenje terena te prihvata i razvrstavanja humanitarne pomoći na ugroženim i poplavljenim područjima Republike Hrvatske.

“Uvjereni u činjenicu kako je veliki broj vas i u ovoj teškoj situaciji spremno pružiti potrebnu pomoć, a mnogi su se već uključili, ovim vas putem molimo da dostavite popis članova Vaših udruga koji bi se htjeli aktivno uključiti u navedene oblike pomoći.

Humanost, solidarnost i nesebičnost hrvatski branitelji pokazali su do sada nebrojeno puta i uvijek su tamo gdje je najteže i potrebno, budimo opet primjer ostalima u pomoći našim sugrađanima.

Popis članova koji su zainteresirani za pružanje volonterske pomoći možete dostaviti izravno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, županijskim Stožerima za zaštitu i spašavanje ili Ministarstvu branitelja”, stoji u priopćenju Ministarstva branitelja.

Pronađeno tijelo treće žrtve!

16,04 Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja danas su iz kuće u Rajevu selu izvukli tijelo jedne žene, koja se dosad smatrala nestalom.

15,40 HGSS spašava i prikuplja pomoć za stanovnike

“Stanje se polako smiruje, a na terenu se trenutno nalazi 17 gorskih spašavatelja koji su raspoređeni u pet čamaca. Danas još obilazimo stanovnike koji su ostali u svojim domovima i provjeravamo ima li još osoba koje su ostale kod kuće, a da se za njih ranije nije znalo. Jako puno posla imamo sa životinjama. Naime, čamcima prevozimo sve mačke i pse na koje naiđemo i dalje ih na skrb predajemo udruzi za zaštitu životinja. Tako je jedan od kolega u čamcu u jednom navratu prevozio 15 pasa. Također, spašavatelji iz poplavljenih štala transportiraju stoku do vojne amfibije koja ju prevozi na prihvat na sigurno područje”, javljaju gorski spašavatelji.

Gorski spašavatelji su već četvrti dan na terenu i dalje sudjeluju u spašavanju stanovništva i životinja s ugroženih područja. Iako je vodostaj u opadanjau, stanje na terenu je i dalje teško.

15,32 Sela Strošinci i Posavski Podgajci su evakuirana zbog nadiranja Save, a u Gunji još uvijek svi stanovnici nisu evakuirani. Iako je vodostaj Save u opadanju, situacija je i dalje kritična te se nastavlja s ojačavanjem nasipa.

15,15 Sve više organizacija, ustanova i tvrtki uključuje se u prikupljanje donacija za stanovništvo pogođeno poplavama u Hrvatskoj, ali i u BiH i Srbiji.

UNICEF-ov ured u Hrvatskoj danas je uputio četiri tone paketa higijenskih potrepština i pitke vode, u vrijednosti od 140.000 kuna, u Vinkovce i Slavonski Brod.

14,57 U poplavama pogođenoj Slavoniji i dalje je teško. Natopljeni nasipi na brodskom i županjskom području pojačavaju se kako ne bi popustili, dok je vodostaj Save u blagom opadanju.

Pod vodom su Gunja, Rajevo Selo i Račinovci. Preostalih 40-ak osoba i dalje odbija napustiti domove unatoč prisilnoj evakuaciji. Dijelom su poplavljeni Strošinci i Posavski Podgajci, gdje traje evakuacija mještana i stoke.

“Tu mi je djever, snaha i curica, na vrijeme smo otišli. Mislim u zadnji tren. Od kuće nema ništa, kuća nam je poplavljena. Nije samo moja, sve su kuće poplavljene, tamo je more.”

“Poplava, pukao nasip, kiša je padala i padala, sve mi je ljudi žao, sva mi je imovina otišla, sve!”

“Moja je ostala čitava, ali je puna vode. Bože mi oprosti, ali lakše bi i bilo da ju je sravnilo sa zemljom, lakše bi bilo iznova sagraditi novu, nego ovako sanirati ovu.”

S poplavljenih područja dosad je evakuirano više od tri tisuće ljudi, te nekoliko tisuća grla stoke i domaćih životinja. U Županji je jutros održana sjednica kriznog stožera, a područje je obišao i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Rekao je da epidemija nema, a o izvanrednom stanju govorio je i župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

“Naravno, uz ovako veliku prirodnu katastrofu mogu se očekivati i crijevne zarazne bolesti, ali zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede ćemo započeti sanaciju terena i nadam se da neće doći do epidemije”, rekao je Ostojić.

“Mi smo donijeli odluku da ostane izvanredno stanje, i da sutra na području Bosansko-posavske županije nema škole”, dodao je Marušić.

14,43 U Tenji i Osijeku spreman smještaj za prihvat stradalnika

Mnogi Osječani i stanovnici cijele Osječko-baranjske županije uključili su se u prikupljanje humanitarne pomoći za stradale stanovnike u poplavljenim područjima, te se osigurava smještaj za stradalnike i iz Bosanske Posavine.

U Tenji nadomak Osijeka u sportskoj dvorani Osnovne škole i u dvorani Hrvatskog doma spreman je smještaj za oko 500 ljudi iz Bosanske Posavine, izvijestio je načelnik Mjesnog odbora Tenja Josip Mihaljević. Dodao je da je smještaj osiguran u suradnji s osječkom gradskom upravom i Gradskim odborom Crvenog križa Osijek.

14,34 Gunju napustilo svih 4200 mještana

Potpuno potopljeno selo Gunju na krajnjem jugoistoku županjske Posavine napustilo je svih oko 4200 mještana, čiji su životi u sekundi poprimili dramatične tokove, a sve ono što se dogodilo na mnogima će zasigurno ostaviti duboke posljedice, kazao je Hini načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, koji je i sam zajedno sa mještanima bio prisiljen napustiti to selo uz samu rijeku Savu i državnu granicu s BiH.

“Više nemam ni suza da bih plakao. Tolika je ta naša tuga”, kaže vidno potresen Hrvoje Lucić dodajući kako je u Gunji potopljeno svih 1217 kuća od kojih su se tek tri, u samom centru mjesta, uspjele koliko toliko oduprijeti visokim savskim vodama dok je oko preostalih kuća voda duboka od 1,5 do čak pet metara.

“Tuga je to velika. Kud smo inače siromašna općina u kojoj tek rijetki rade od Domovinskog rata, tu nas je sada snašla i ova nevolja”, kaže Lucić dodajući kako je šteta ogromna, ali ga raduju najave iz Vlade kako će država obnoviti svima kuće, dok će nezaposleni mještani biti angažirani na javnim radovima.

Od oko 4200 mještana Gunje, radno sposobno je svega 1100 od kojih je čak 813 nezaposleno, navodi dodajući kako je prije Domovinskog rata bila “potpuno drugačija priča” te u Gunji gotovo nije bilo nezaposlenih osoba, a većina je radila u susjednom Brčkom u BiH, na koji su Gunjanci u vrijeme bivše Jugoslavije bili u potpunosti oslonjeni te su se u tome gradu, a sada distriktu, i rađali i školovali i zapošljavali.

Osim na stradalim kućama, Lucić upozorava kako je poplava prouzročila ogromne štete i na stočnom fondu, a potpuno su uništeni i usjevi na oko 1300 hektara poljoprivrednih površina oko Gunje, koja je, između ostalog, poznata i po jedinoj džamiji u ovom dijelu Hrvatske.

Po njegovim riječima, netko bi morao odgovarati za ovo što se dogodilo dijelu županijske Posavine, poglavito jer je nasip koji je pukao, kako je kazao, obnovljen prije samo četiri godine.

“To se jednostavno nije smjelo dogoditi. Da se voda prelila preko nasipa, još bih i razumio, ali ovako, nemamo razumijevanja. Imali smo nasip u dužini 10 kilometara i branili smo ga cijelom dužinom. Nismo zadnjih dana imali niti vreća, niti pijeska, već su ljudi što su imali dovozili iz vlastitih domaćinstava”, tvrdi načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.

14,17 Razina Save u Davoru od sedam sati ujutro pala je za osam centimetara i sada iznosi 973cm. U Slavonskom Brodu zabilježen je također pad od osam centimetara i sada je razina Save 871cm.

U Slavonskom Šamcu razina Save spustila se za 14 centimetara od sedam sati ujutro, dok je u istom razdoblju Sava u Županji pala za deset centimetara.

Svugdje su na snazi Izvanredne mjere od poplava.

13,48 Brane se Strošinci i Posavski Podgajci u koje ulazi savska voda

Na području Strošinaca i Posavskih Podgajaca u županjskoj Posavini, u koja su počele ulaziti savske vode iz pravca već poplavljene Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela, čine se dodatni napori kako bi se ta mjesta zaštitila od velikih poplava, izjavio je načelnik Županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

Po njegovim riječima, na tom se području provodi evakuacija stanovništva koje još nije napustilo svoje domove, a evakuira se i stoka, koje je velik broj.

“I dalje je velika borba sa bujicom. Nije to više toliko velika voda koliko je bila, ali ona nadire i opasna je. Vjerujem kako ćemo u najvećoj mjeri uspjeti zaustaviti glavninu vode koja dolazi u Strošince i Posavske Podgajce”, naveo je Kelić rekavši kako je na poplavljenim područjima započelo i izvlačenje uginule stoke što, kako je rekao, predstavlja dodatan posao koji nije lagan za obaviti.

Građane je pozvao da i dalje poštuju naredbe i preporuke Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na području Strošinaca živi 668, au Posavskim Podgajcima 1255 stanovnika.

U 13 sati vodostaj u Županji iznosio je 1065, dok je u prošli subotu službeno dosegnuo 1186, što je bio povijesni maksimum. Neslužbeno je međutim potvrđeno kako je vodostaj rijeke Save tih dana bio i viši od 1186 jer je nadvisio i mjerni uređaj koji se nalazi uz savski nasip na županjskoj šetnici.

13,34 “Stanje se polako smiruje, a na terenu se trenutno nalazi 17 gorskih spašavatelja koji su raspoređeni u pet čamaca. Danas još obilazimo stanovnike koji su ostali u svojim domovima i provjeravamo ima li još osoba koje su ostale kod kuće, a da se za njih ranije nije znalo. Jako puno posla imamo sa životinjama. Naime, čamcima prevozimo sve mačke i pse na koje naiđemo i dalje ih na skrb predajemo udruzi za zaštitu životinja. Tako je jedan od kolega u čamcu u jednom navratu prevozio 15 pasa. Također, spašavatelji iz poplavljenih štala transportiraju stoku do vojne amfibije koja ju prevozi na prihvat na sigurno područje”, javljaju iz HGSS-a.

12,50 U evakuacijskim centrima u Brodsko-posavskoj županiji 950 osoba

Oko stotinu volontera Crvenoga križa na području Brodsko-posavske županije skrbi o četiri evakuacijska centra u koje je smješteno oko 950 osoba, a hrane i drugoga što daju donatori ima dovoljno za dva dana, navode u Crvenom križu.

“Jutros je jedan dio ljudi počeo samoinicijativno napuštati evakuacijske centre. Zamolila bih sve da ne shvate olako situaciju, jer opasnost je i dalje na snazi”, upozorila je ravnateljica Crvenog križa u Slavonskom Brodu Milena Grgić.

“Angažirano je oko stotinu volontera. Brigu o osobama smještenim u centre vodimo danonoćno, od prehrane do brige o zdravstvenom stanju. Sve im je dostupno. Brinemo i o 17 obitelji iz Vukovarsko-srijemske županije koje su u privatnom smještaju, te o dvije, tri obitelji s područja Bosne i Hercegovine. Njima smo na raspolaganju i za povezivanje s obiteljima, jer su u ovoj situaciji izgubili kontakte”, rekla je.

U prostorije Crvenog križe tijekom jučerašnjeg dana dvjestotinjak građana dostavilo je donacije u hrani i dijelom u odjeći.

“Donatori isto tako u velikom broju dostavljaju donacije u hrani i dijelom u sredstvima za higijenu. Tako da sada procjenjujemo da imamo donacija za dva dana, te da bi mogli podmiriti i izvanredne situacije”, rekla je Grgić ističući da je sve pod kontrolom, te da se eventualni problemi rješavaju u hodu.

12,32 Ostojić: Treba spriječiti zdravstvenu katastrofu

Poplavljena područja posjetio je i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Rekao je da treba spriječiti zdravstvenu katastrofu, da ne očekuje epidemiju ni endemiju, ali očekuje pojavu crijevnih i zaraznih bolesti. U ugrožena područja poslano je 30 dodatnih ekipa hitne medicinske pomoći koje su imale oko 200 intervencija posljednja 24 sata.

11,57 Iz poplavljenih sela županjske Posavine 40-tak osoba čeka na evakuaciju

Na području poplavljenih sela Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela 40-tak osoba još čeka na evakuaciju, a voda je od tih sela doprla do prvih susjednih, Strošinaca i Posavskih Podgajaca koja se evakuiraju, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Na području županjske Posavine pod vodom se u potpunosti nalaze sela Gunja, Račinovci i Rajevo Selo, dok je na području Strošinaca i Posavskih Podgajaca savska voda prodrla u mjesta, ali je razina vode još uvijek niska, barem koliko se može vidjeti iz zraka, i ta se područja dodatno utvrđuju nasipima, kazao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general Dragutin Repinc.

Visoki nasipi preventivno se podižu na području Strošinaca, Drenovaca i Posavskih Podgajaca kako bi se područje tih općina kao i sama sela, zaštitila od prodora savskih voda.

“Na području nasipa u Rajevom Selu voda još uvijek prolazi kroz nasip, ali se na području Račinovaca rijeka Sava polagano vraća u korito”, naveo je general Repinc.

Dodao je da je vojska noćas izgradila veliki nasip prema mjestu Jamena u Srbiji odakle prijeti opasnost Strošincima.

S poplavljenih područja do sada je organizirano evakuirano više od 3000 osoba, i između sedam i osam tisuća životinja, što je oko 85 posto životinja planiranih za evakuaciju.

Neslužbeno se procjenjuje da je svoje domove iz ugroženih i poplavljenih područja županjske Posavine napustilo desetak tisuća ljudi.

Predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić pozvao je sve građane i organizacije koje žele uputiti humanitarnu pomoć stanovnicima poplavljenih mjesta da to učine posredovanjem Crvenog križa.

Također je kazao kako vojska i policija raspolažu s dovoljnim brojem ljudi te nema potrebe da bilo tko drugi ulazi na poplavljena područja u želji da pomogne u evakuacijama.

“I dalje pojačano obavljamo ophodnju nasipa uz Savu, i danju i noću. Noćas smo imali lažnu uzbunu da je navodno puknuo nasip kod Topole nedaleko Bošnjaka, koja je unijela dosta pomutnje, a razmišljamo i o što bržoj sanaciji otvora na urušenom nasipu kod Rajevog Sela”, kazao je direktor za donju i srednju Savu Hrvatskih voda, Milan Mateša.

U protekla 24 sata, vodostaj rijeke Save kod Županje opao je 32 centimetra i u 11 sati iznosio je 1068 cm.

Time je prestala potreba za izvanrednim stanjem obrane od poplava kod Županje, koje se proglašava kada vodostaj dosegne razinu 1080 cm, ali će zbog složenosti situacije, izvanredno stanje i dalje u Županji biti na snazi, pojašnjavaju iz Hrvatskih voda.

Iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske izvijestili su da je u Policijskoj postaji Županja omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata građanima s poplavljenih područja, odnosno s prebivalištem na području Policijske postaje Vrbanja.

11,45 Grad Zagreb će iz sredstava proračunske zalihe uplatiti tri milijuna kuna na račun Hrvatskog crvenog križa (HSK) za pomoć stradalom stanovništvu na poplavljenim područjima Hrvatske, jednoglasno su danas odlučili zastupnici u Gradskoj skupštini.

11,40 Diljem Hrvatske nastavlja se prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Slavoniji. Iako je svaka pomoć dobrodošla, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić poručuje, najpotrebnije je zasad osigurano.

Situacija je pod kontrolom, rekla je Opačić za Media servis poručivši da su svi skladišni kapaciteti, od centara za socijalnu skrb u Slavoniji i privatnih prostora do paviljona na Zagrebačkom velesajmu, krcati.

“Ljudi su donijeli toliko stvari da više nemamo kapaciteta u Slavoniji, naprosto više nemamo to gdje smještati. U ovom trenutku molimo ljude da malo stanu s donošenjem pomoći. Ukoliko bude potrebe ponovo za hranom, odjećom i ostalim, ponovo ćemo preko medija pozvati građane da mogu opet krenuti donositi”, napominje Opačić.

11,30 – Iz sela Strošinci evakuirano je stanovništvo, voda je potopila dio sela

10,56 Sjednica Županijskog stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije završila je.

Tijekom noći zabilježeno je dosta intervencija zbog procjeđivanja nasipa posebice u Slavonskom Šamcu, Svilaju, Dubočcu, Sikirevcima i Novom Gradu, no stanje nije alarmantno. Duž cijelog nasipa, dužine cca 120 kilometara vrši se sanacija nasipa njegovim pojačavanjem i izgradnjom tzv. “negativnih zdenaca”, kazao je Davorin Piha iz Hrvatskih voda.

Radovi na sanaciji nasipa u ulici Stjepana Radića u Slavonskom Brodu pri kraju su. Duž cijelog nasipa upotrebljeno je 30 000 vreća s pijeskom za sanaciju nasipa, a u zalihama ima još 130 00 vreća i “filter plastica”.

Iz Županijskog stožera zaštite i spašavanja mole građane da ne nasjedaju na dezinformacije da će se nasipi namjerno probijati na bilo kojem mjestu.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kazao je da je stanje u gradu pod kontrolom te da je na terenu još od 80 do 100 ljudi koji pojačavaju nasip. Neki od stanovnika samoinicijativno se vraćaju svojim domovima. Mole ih da to ne rade dok su na snazi izvanredne mjere od poplava.

Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo voda je ispravna na vodocrpilištima Slavonski Brod i Davor, dok se i dalje ne preporučuje konzumacija i korištenje vode s vodocrpilišta Slavča.

Stožer apelira i na tvrtke koje žele pomoći da na teren probaju poslati čizme, lopate, baterijske svjetiljke i radnu odjeću.

Za kraj su zaključili da se stanje stabilizira ali da i dalje ostaju na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

10,35 Ostojić: Dodatni medicinski timovi za ugroženo stanovništvo županjske Posavine

U više od 200 intervencija dosada je pružena medicinska pomoć mještanima evakuiranih sela u županjskoj Posavini, za čiju je zdravstvenu skrb na raspolaganje stavljeno dodatnih 30 timova hitne medicinske pomoći, rekao je danas u Županji ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Na poplavljenim područjima ne očekuju se pojave epidemija i pandemija, ali su moguće crijevne i zarazne bolesti, izjavio je novinarima Ostojić, nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojoj je bio nazočan.

“Nakon što se voda povuče zajedno s Ministarstvom poljoprivrede sudjelovat ćemo u sanaciji terena i vrlo je važno držati se svih preporuka koje daju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja”, kazao je.

Ministar zdravlja naglasio je da je na terenu osigurana dovoljna količina lijekova te se evakuiranim stanovnicima pruža psihološka pomoć.

Također u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici osiguran je dovoljan broj kreveta za eventualne hospitalizacije i pružanje zdravstvene zaštite, a ta je bolnica i središnje mjesto za prikupljanje humanitarne pomoći koja se potom distribuira stradalim općinama.

Ostojić je naglasio da na području Vukovarsko-srijemske županije nema problema s pitkom vodom iz javnih vodovoda.

Nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje ministar zdravlja Rajko Ostojić krenuo je u obilazak ugroženih i poplavljenih područja.

10,14 Sada je stanje ozbiljno u Drenovcima – mjestu tri kilometra udaljenom od poplavljene Gunje. Mjerodavne službe i mještani tijekom noći ulagali su krajnje napore kako bi zaustavili nadiruću vodu. Vodostaji kod Slavonskog Broda također su u opadanju – no situacija je i dalje kritična na nasipima koji jedva izdržavaju, javlja HRT.

9,52 Besplatan prijevoz humanitarne pomoći i trajektnim linijama

Zbog elementarne nepogode koja je pogodila istočni dio Hrvatske, Jadrolinija je donijela odluku o oslobođenju plaćanja putnih karata za vozila koja sudjeluju u prijevoz humanitarne pomoći na poplavljena područja.

Radi evidencije besplatnog prijevoza potrebno je dostaviti naziv organizacije/ustanove/udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na e-mail adresu: passdept_h@jadrolinija.hr.

Jadrolinijini zaposlenici uključili su se u humanitarnu akciju te prikupljaju novčana sredstva obustavom određene svote novca od plaće za svibanj.

Također, Uprava Jadrolinije donijela je odluku da se dostavna vozila Jadrolinije uključe u prijevoz humanitarne pomoći koja se iz Rijeke šalje na istok Hrvatske, priopćili su iz Jadrolinije.

9,25 Zbog poplava do daljnjega je za sav željeznički promet zatvorena pruga Pleternica – Požega – Velika. Putnici se prevoze autobusima prema voznom redu vlakova, priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Također vlakovi koji inače voze na relaciji Vinkovci-Gunja voze samo na relaciji Vinkovci-Otok i obratno.

8,42 SAD najavile pomoć za Hrvatsku, BiH i Srbiju

Američki State Department izrazio je u utorak sućut svim žrtvama poplava koje su proteklih dana pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, iskazavši spremnost za pomoć vladama i stanovništvu tih zemalja kako bi se što prije sanirale posljedice te prirodne katastrofe.

“Sjedinjene Države spremne su osigurati dodatnu pomoć kad se utvrdi što je još potrebno. U ovim teškim trenucima, mi smo uz narode BiH, Srbije i Hrvatske dok se oni bore protiv ovih poplava bez presedana, i stat ćemo uz njih kad počne obnova”, navodi State Department.

8,05 Vodostaji su u padu. Razina Save u Županji manja je za 10 centimetara u odnosu na jučerašnji dan. U 7h zabilježena je razina od 1074 centimetara ( u 23h izmjereno je 1084). U istom vremenskom razdoblju također je za 10 centimetara pala razina Save u Slavonskom Šamcu (808cm->798).

Sava u Slavonskom Brodu pala je za 9 centimetara (879), dok je u Davoru pala za samo 2 centimetara (981) u odnosu na mjerenje u 23h u ponedjeljak.

Nasip popušta, popravljaju ga djelatnici vojske i drugih službi

Razmočeni nasip u Slavonskom Brodu koji već danima trpi pritisak visokog vodostaja na pojedinim mjestima malo propušta pa ga popravljaju djelatnici vojske i drugih službi. Potvrđena je smrt druge žrtve, tijelo je locirano u Rajevu Selu. Prisilna evakuacija i dalje se provodi. General Oružanih snaga RH Drago Lovrić rekao je da je evakuirano i posljednjih 15 stanovnika Gunje te dodao kako nijedna osoba neće biti ostavljena, a radi se i na izvlačenju životinja. Vojska priprema plan sanacije terena nakon povlačenja vode.

Policija je izvijestila da su spriječili pokušaj pljačke kuća u Gunji te da nadziru teren i spriječit će eventualno slične pokušaje. Pozivaju građane da ne nasjedaju na priče ljudi koji obilaze kuće i traže novac za stradale u poplavama jer bi mogli biti prevaranti. Poručuju građanima da se odazivaju samo na akcije organizacija.

Vukovarski krizni stožer sinoć je izvijestio da im nedostaju cisterne za vodu i pumpe i druga oprema za borbu s poplavama.

HAK: Voda zatvorila ceste

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: D47 Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica-Dvor (obilazak preko Sunje)

– D55 Županja (od D214)-granični prijelaz Orašje, D214 Bošnjaci-Posavski Podgajci- Gunja (područje Županje)

– ŽC4030 Pleternica-Ferovac u mjestu Gradac, ŽC4116 Kuzmica-Jakšić, ŽC4172 Račinovci, ŽC4100 Gornji Vrhovci (Velika) – Kamenski Vučjak (Brestovac), ŽC4223 Otok-Bošnjaci, ŽC3253 Košutarica-Mlaka (područje Jasenovca), LC41055 Požeška Koprivnica- ŽC4185-Bučje (Pleternica), LC42016 Donji Bogićevci (Dragalić) –Pivare (Stara Gradiška), LC33073 Janja Lipa (Kutina)- Brezine (Lipik).

Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka Zagreb oslobađaju od plaćanja cestarine sve organizacije i građane koji prevoze humanitarni pomoć u poplavom ugrožena područja. Zbog evidencije potrebno je dostaviti podatke na e-mail adresu: info@hac-onc.hr

Zbog visokog vodostaja prekinut je željeznički promet na liniji Požega-Pleternica.

Ministar Kotromanović i general Lovrić: Vojska radi danonoćno

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) general zbora Drago Lovrić, obišli su jučer poplavljena slavonska područja, Drenovce, Gunju, Posavske Podgajce i Županju i poručili da nešto više od tisuću pripadnika Oružanih snaga rade danonoćno i pomažu koliko mogu.

Pripadnici Oružanih snaga rade danonoćno, a napravit ćemo plan radova i nakon što se voda povuče. Naši vojnici, pripadnici inženjerijskih postrojbi, pomoći će u sanaciji terena, cesta i nasipa, rekao je ministar Kotromanović. Dodao je da će se na prijedlog vojske, MORH-a i OS RH u internoj akciji prikupljati dragovoljni prilozi za stanovnike najugroženijih područja Slavonije.

General Lovrić naveo je da su pripadnici OS RH evakuirali posljednjih 15 ljudi iz Gunje i pet osoba iz Rajeva Sela. Teško je reći je li evakuacija u potpunosti završila jer može biti da je netko ostao, ali Hrvatska vojska će pretražiti sve kuće i nijedna osoba neće biti ostavljena”, poručio je. Dodao je da Oružane snage imaju sva potrebna sredstva za spašavanje te da će evakuirati i stoku.

Na ugroženim područjima angažirano je 1064 pripadnika OS RH.

Slobodni stanovi u državnom vlasništvu uskoro na raspolaganju postradalima u poplavi

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) stavit će na privremeno raspolaganje slobodne stanove u državnom vlasništvu za postradale u poplavi.
Cilj je pomoći stradalnicima kojima su uništeni domovi, a pomoć im je prijeko potrebna.

Stanovi će biti ponuđeni u Slavonskom Brodu, Županji i Vinkovcima, a iz DUUDI-ja napominju kako je moguće da se na privremeno raspolaganje jedinicama lokalne samouprave ponude i stanovi u Osijeku i Požegi te po potrebi i u Sisku. O tome koji su stanovi na raspolaganju za privremeni smještaj stradalih od poplava gradovi i općine ubrzo će dobiti obavijest.

DUUDI je stavio na raspolaganje i tri nekretnine za odlaganje humanitarne pomoći u Đakovu, Slavonskom brodu i Županji kako bi se olakšala raspodjela prema onima kojima je pomoć nužna.

Izvor: index.hr

Sličan sadržaj