Klimatska ocjena travnja na globalnoj razini

travanj14tempglobal
Protekli travanj se izjednačio s najtoplijim travnjem, onim iz 2010. godine. Temperaturni podaci na globalnoj razini postoje od 1880. godine.

Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u travnju 2014. je iznosila 14,47°C, što je za 0,77°C toplije od temperaturnog prosjeka za 20. stoljeće za mjesec travanj koji iznosi 13,7°C.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u travnju bila za 1,35°C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 8,1°C.

Prosječna temperatura svjetskih oceana u travnju je za 0,55 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16,0°C.

U travnju je toplina bila najizraženija na području središnjeg Sibira sa temp. i od 5°C višom od prosjeka. Znatno topliji od prosjeka su još bili više od polovice Europe i Azije, sjever Afrike i veći dio Meksika. Na Sjevernoj hemisferi samo su neka područja u središnjem i istočnom dijelu sjeverne Amerike bila hladnija od prosjeka. Što se tiče Južne polutke, rekordnu toplinu travanj je donio regijama istočne Australije i zapadne Indonezije. Tek manji dijelovi juga Južne Amerike bili su hladniji od prosjeka.

Gledajući oborine, rekordna količina oborina je pala na dijelu jugoistoka SAD-a, na jugu Argentine te na jugoistoku Južne Afrike.

Suša je prevladavala u nekoliko područja na zapadu Južne Amerike, na sjeveru Afrike i jugoistoku Azije.

Ovogodišnji je travanj 38. uzastopni travanj koji je topliji od prosjeka.

Naslovna: temperaturno odstupanje kopna i oceana (°C) u travnju 2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Sličan sadržaj