Savjeti za sigurnu vožnju po snijegu i ledu


Svaka zima potakne rasprave što treba napraviti i kako postupiti prilikom vožnje po snijegu i ledu. U ovom članku ćemo dati konkretne savjete o vožnji u zimskim uvjetima. Krenimo redom..

Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimskim uvjetima se smatra kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. U takvim uvjetima zabranjeno je prometovanje vozilima bez propisane zimske opreme, te teretnim automobilima s priključnim vozilom. Iznimno od ovih odredbi, može biti uvedeno i obvezno posjedovanje zimske opreme na određenoj cesti, ili dijelu ceste, bez obzira postoje li na tim cestama zimski uvjeti.

U takvim uvjetima su sposobnosti prianjanja vozila drastično smanjenje stoga valja biti posebno oprezan. U ovom članku ćemo naučiti bitne stvari o upravljanju vozilom u zimskim uvjetima na cesti kroz tri djela:

Savjeti za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima,
Reakcija u slučaju gubitka kontrole na snijegu ili ledu,
Mitovi o vožnji u zimskim uvjetima na kolniku.

1. Savjeti za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima

Općenite savjete za sigurnu vožnju (nadopunite tekućine u vozilu – antifriz, smanjite brzinu, povećajte rastojanje, budite spremni na podupravljanje i preupravljanje vozila) možete pronaći na gotovo svim portalima, pogotovo onima koji se bave automobilima, stoga ćemo ovdje govoriti konkretno o tehnikama koje pridonose sigurnijoj vožnji u zimskim uvjetima, te kako konkretno postupiti u slučaju gubitka kontrole (zanošenje) nad vozilom.

Izbjegavajte nagle pokrete upravljačem te općenito nagle pokrete pri upravljanju vozilom u ovakvim uvjetima.
Nemojte naglo kočiti niti ubrzavati, ovakvi postupci će gotovo sigurno dovesti do proklizavanja kotača.
Tijekom vožnje lagano izvodite doziranje gasa, naglo dodavanje/oduzimanje gasa može rezultirati podupravljanjem u vozilu sa pogonom na prednjim kotačima, odnosno preupravljanjem kod vozila sa pogonom na stražnjim kotačima.
U ovakvim uvjetima je bolje ranije mijenjati stupanj prijenosa nego kasnije. Ubacivanjem u veću brzinu ranije, smanjujete okretni moment koji se prenosi sa motora na kotače.
Prema tome, koristan trik je kretanje i vožnja u drugoj brzini na skliskim i zaleđenim površinama (posebno korisno ako trebate krenuti na nekakvoj uzbrdici).
Kočite ranije. Imajte na umu (ako vozite automobil bez ABS-a) da ćete morati popustiti kočnicu kako biste upravljali (skretali), blokiranim kotačima se ne može upravljati!
Ako pak imate ABS, i osjetite pulsiranje papučice kočnice, nemojte je popuštati već zadržite jednak, relativno jak pritisak.
Obavezno aktivirajte ABS i ostale sustave kontrole stabilnosti vozila. Više informacija pogledajte u dijeli – (opasni) mitovi u vožnji po zimskim uvjetima.


2. Reakcija u slučaju gubitka kontrole na snijegu ili ledu

Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji nemojte paničariti i instinktivno pritisnuti kočnicu jer će to samo pogoršati stvari. Najbolje što možete učiniti je okrenuti lagano upravljač u željenom smjeru kretanja (ne okretati upravljač do kraja jer će Vam to dodatno otežati savladavanje zavoja).

Osim korištenja upravljača korisno je eliminirati utjecaj motora na pogonske kotače kako bi se isti okretali prirodnije te na taj način povratili prianjanje. Ovo ćete postići pritiskom na spojku i ubacivanjem u neutralnu brzinu (ler).

Postoji i drugi način, bolji, ali zahtjeva dosta vježbe; Ako se dogodilo preupravljanje (na snijegu), moguće je povratiti kontrolu i laganim doziranjem gasa (ovo je potrebno vježbati), nemojte dodati puno gasa jer ćete se naći u situaciji da prokližu i prednji kotači (zajedno sa stražnjima), te tada nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad vozilom!

Nakon povratka kontrole nad vozilom budite spremni pravovremeno otpustiti upravljač kako ne bi došlo do zanošenja vozila u suprotnu stranu!


3. Mitovi o vožnji u zimskim uvjetima

Ovakvi mitovi su vrlo opasni, pogotovo za mlađe i neiskusnije vozače. Ne slušajte savjete raznih “stručnjaka” već isključivo slijedite upute koje se nalaze u knjižici vozila i koje su propisane od strane proizvođača vozila. Upute proizvođača vozila su nastale kao rezultat mnogobrojnih testova u procesu prozvodnje Vašeg vozila, stoga su to najbolji savjeti za Vas i Vaše vozilo.

“Najpopularniji mit”: ABS se treba isključiti u vožnji po snijegu i/ili ledu!

Ovo nikako nije istina. Iako se ABS često aktivira prilikom vožnje u ovakvim uvjetima, ne biste ga trebali isključiti. Istina je da se s ABS-om produžuje zaustavni put, ali vam je pri tome omogućeno upravljanje vozilom (skretanje i izbjegavanje prepreka), dok običnim kočenjem (blokiranjem kotača) se gubi ta mogućnost upravljanja. Moderni ABS sustavi su toliko uznapredovali te imaju višestruku korist u odnosu na vozila bez ABS-a.

Treba isključiti sustave za kontrolu stabilnosti (prianjanje) vozila!

Ovi sustavi (ESP, DSC,…) se u uvjetima slabijeg prianjanja vozila (snijeg/led) aktiviraju prilikom proklizavanja kotača i smanjuju doziranje gasa ili aktiviraju kočnice na kotačima koji proklizavaju. Prilikom vožnje u ovakvim uvjetima vrlo je važno da su ovi sustavi aktivni jer oni najbolje iskorištavaju mogućnosti prianjanja vašeg vozila, bolje i od iskusnih vozača.

Ipak, postoje određene okolnosti gdje se može imati koristi deaktiviranjem ovih sustava. Ako ste zapeli u snijegu i ne uspijevate se izvući, deaktivirajte privremeno ove sustave i pokušajte ponovno.

Ritmično kočenje je korisna tehnika pri upravljanju novijim vozilima!

Ritmično kočenje je tehnika kojom se koči i otpušta kočnica u određenom ritmu, omogućujući tako kompromis između kočenja i upravljanja. Tehnika je detaljno objašnjena u temi – kočenje.

Ova tehnika je korisna kod vozila bez ABS-a (još uvijek bitna tehnika jer je prema nekim podacima na ovim područjima (RH i okolica) preko 80% vozila bez ABS sustava). Ako pak imate ABS ne biste trebali pokušavati ovu tehniku jer ABS izvodi sličnu tehniku, ali mnogo brže i preciznije.

Uvijek vozite u najnižoj brzini u ovakvim uvjetima!

– Ovo nije dobra ideja ako trebate krenuti na skliskoj površini ili uzbrdici. Najniži mogući stupnja prijenosa predaje veći okretni moment kotačima, a što će zbog velike sile vjerojatno rezultirati proklizavanjem pogonskih kotača. U ovakvoj situaciji najbolje je koristiti najveći praktični stupanj prijenosa (smanjuje okretni moment) te lagano dozirati gas.

– Tijekom vožnje u ovakvim uvjetima je jako bitan kompromis između kočenja i upravljanja vozilom. Najbolji kompromis je onaj stupanj prijenosa u kojem je broj okretaja motora između 2000-3000 (rpm). Takav stupanj smanjuje mogućnost proklizavanja pogonskih kotača, i omogućuje Vam kočenje motorom (po potrebi).

– Vožnja u nižem stupnju prijenosa je korisna u ovim uvjetima kada se spuštate niz nizbrdicu. Kočenjem biste znatno povećali mogućnost blokiranja kotača, što rezultira gubitkom sposobnosti upravljanja (skretanje i izbjegavanje prepreka). Vožnjom u nižem stupnju prijenosa zapravo kočite motorom te se na taj način kotači mogu gotovo nesmetano okretati.

Dobro je smanjiti tlak u pneumaticima tijekom vožnje po snijegu/ledu!

Tehnički gledano, ovaj mit je istinit. Smanjenjem tlaka u pneumaticima povećaje se gazeći sloj (protektor) omogućujući bolje prianjanje pneumatika. Ipak, ovo ne biste trebali raditi!

Smanjenjem tlaka pneumatik se više zagrijava, što može biti jako opasno i rezultirati puknućem istoga, pogotovo pri većim brzinama. Stoga nikako nemojte voziti sa gumama koje nemaju dovoljan (preporučen) tlak.

Kako se smanjenjem tlaka postiže i veće prianjanje, zrak iz pneumatika možete ispustiti na kratko ukoliko zapnete u snijegu što će malo povećati sposobnost prianjanje Vaših pneumatika, te Vas uz malo sreće izvući iz nevolje. Nakon toga napumpajte gume na preporučene tlakove…

Proizvođači guma čak preporučuju povećanje tlaka u pneumaticima tijekom zime. Zašto? Tijekom zime tlak u pneumaticima se smanji uslijed kompresije zraka. Preporučeno povećanje tlaka je reda veličine od 0.2 bara (ovisno o proizvođaču pneumatika).

Kada se radi o pneumaticima, uvijek slijedite preporučene norme od strane proizvođača! Vaše gume će duže trajati (ušteda), a vožnja će biti sigurnija.

Tekst: petabrzina.com
Slika: web

Sličan sadržaj