Serija potresa u Yellowstoneu, ima li razloga za brigu?

Yellowstone-Super-Volcano-Quake-Brings-No-Concern-650x427

Poznato je da se ispod Yellowstonea krije najveći svjetski vulkan, čija bi erupcija, bolje rečeno eksplozija izazvala nesagledive posljedice za naš planet.

Supervulkan, čiji se rezervoar lave pokazao 2.5 puta većim nego što se mislilo, ima potencijal za 2.000 puta snažniju erupciju od erupcije vulkana Sveta Helena koji je 1980. u SAD odnio 57 života.

Rezervoar magme ispod Yellowstonea dug je 88,5, širok 29 kilometara, a dubok između 5 i 14 kilometara. To znači da se ispod površine nalazi dovoljno vulkanskog materijala za erupciju koja ni po čemu ne bi zaostajala za tri najveće eupcije supervulkana u proteklih dva milijuna godina.

Posljednja erupcija vulkana u Yellowstoneu dogodila se, prema tvrdnjama geologa, prije 640.000 godina i bila je 2.000 puta veća od erupcije Svete Helene prije 33 godine, a prema prognozama nekih stručnjaka, sljedeća bi bila slična toj prvoj, što znači da bi u atmosferu izbacila toliko vulkanskog materijala da bi se on raširio oko cijelog planeta.

Upravo proteklih dana seizmička aktivnost u Yellowstoneu ponovno je nešto jača, ali za sada ništa ne upućuje da je sva sila magme krenula prema površini. Najjači potres bio je 4.8 stupnjeva po Richteru, a uslijedio je i niz potresa od 3 stupnja prema Richteru. Zadnji put se 1985. godine da potres bude magnitude 4.0 stupnja po Richteru, a 1959. godine zabilježen je potres od 7.5 stupnjeva po Richteru pri čemu je poginulo 28 osoba.
Za sada nema razloga za brigu, jer u Yellowstoneu ima dovoljno instrumenata koji bi na vrijeme upozorili na potencijalnu opasnost.

Sličan sadržaj