Šest najekstremnijih svjetskih utrka

Dok većina izbjegava bilo kakvu aktivnost kada je prehladno ili pretoplo, oni upravo takvo vrijeme iščekuju da bi sudjelovali u jednima od najekstremnijih svjetskih utrka, gdje se ljudska sposobnost i izdržljivost stavlja na krajnje granice.
U ovom tekstu predstavljamo njih 6, od nekih vam se ledi krv u žilama, a od nekih se topite kao sladoled.

Antarktički ledeni maraton (The Antarctic Ice Marathon)
Ovaj ekstremni događaj odvija se svakog studenog na Antarktici. Maaton je dug 42 km, a natjecatelji se suočavaju s prosječnim temperaturama između -17 i -12°C. Znalo se događati da za vrijeme utrke temperatura padne i do -40°C.
Radi se o tipično suhom mjesecu, uobičajeno je da tijekom studenog padne 10-ak cm snijega, što za Južni pol i nije neka vijest.
Natjecateljima probleme zna preedstavljati i 24-satno trajanje dana, jer onda izgube naviku spavanja, a san je presudan za svako natjecanje, posebno u ekstremnim uvjetima.
Na slici, natjecanje prije 8 godina, Izvor: Travel/Leisure

Maraton pijeska (Marathon des Sables)
Pogađate riječ je o maratonu kroz pustinju dugom čak 241 km. Događa se svake godine u travnju, a trči se kroz Saharu u Maroku.
Prosječna dnevna temperatura bude i 26°C, noću samo 10°C, a pred najtecateljima su brojni izazovi, pješčane oluje, zmije i druga otrovna stvorenja.
Maraton se trči u 6 etapa, a natjecatelji su opremljeni “paketom za preživljavanje” koji uključuje nož s metalnom oštricom, upaljač, kompas, vreće za spavanje itd…
Radi se o po život opasnom pothvatu koji nije za svakoga. 1993. godine talijanskog maratonca zamela je pješčana oluja, skrenuo je s predviđene rute. Pronašla ga je grupa nomada koja je putovala, a preživio se tako što je jeo škorpione i štakore.

Maraton džungla (The Jungle Marathon)
Održava se u Amazoni svake godine u listopadu. Natjecatelji mogu birati između tri rute od normalne udaljenosti do ekstremnih 252 kilometra. I normalna udaljenost od 50 km je ekstremna, kad se uzme u obzir ogromna vlažnost zraka i temperature preko 30°C, sklizak i neravan blatan teren.
Iako vodu imaju osiguranu na prolaznim vremenima, natjecatelji imaju ograničene zalihe hrane koju moraju rasporediti racionalno da se ne bi doveli u situaciju da ostanu bez nje. U takvim neljudskim uvjetima stvaran osjet topline prelazi 50°C.
Opasnost od dehidracije i srčanih udara stalno je prisutna.
Fotografija iz 2013. godine, foto: Jungle Marathon

Badwater ultramaraton (Badwater Ultramarathon)
Na ovom ekstremnom sportskom događaju dozvoljeno je 90 sudionika. Trči se u srpnju svake godine. Start ove utrke duge 217 km je na 86 metara ispod razine mora u Dolini smrti, a cilj na 2548 m na stazi za Mount Whitney.
Temperatura nerijetko prelazi 50°C uz ekstremno suh zrak, a ultramaraton uspiju završiti rijetki.
Foto: Kristen Rodman

Maraton na Sjevernom polu (The North Pole Marathon)
Trči se u travnju, a nosi naziv “Najhladnijeg svjetskog maratona”, o čemu svjedoče temperature i ispod -30°C, događalo se i ispod -40°C, od početka do kraja utrke.
Natjecatelji trče preko zaleđenih površina te osim borbe s vremenom moraju stalno biti na oprezu zbog mogućnosti ozljeda i pothlađivanja.

Četiri pustinje (The 4 Deserts)
Serija četiri odvojene sedmodnevne utrke, poznatija kao “Četiri pustnje”, vodi natjecatelje na put dug gotovo 200 km kroz najveće i najsurovije pustinje svijeta. Trći se kroz Attacamu u Čile, Gobi u Mongoliji, Saharu u Jordanu i u konačnici na Antarktici.

Sličan sadržaj