„Savršena oluja“ onečišćenja u kombinaciji sa prašinom iz Sahare dovodi do smogom prekrivene Velike Britanije


Zagađenja koja dolaze iz Europe te prašina koja dolazi iz Sahare udružili su snage i tijekom srijede stvorili tzv. „savršenu oluju“ smoga u Britaniji, na što je vlast reagirala mnogobrojnim javnim upozorenjima, pogotovo ljudima sa srčanim ili plućnim bolestima na što manje fizičke aktivnosti koje se odvijaju izvan zatvorenog prostora. Zagađenje zraka je u nekim područjima doseglo najvišu granicu na skali od 10 stupnjeva.

Lagani vjetrovi još više otežavaju situaciju jer zadržavaju velike količine smoga na jednom mjestu. Cijela se situacija još više pogorša kada se svemu tome priključi prašina koja je dignuta u zrak zbog oluje u Sahari.

Otrovni plinovi, kao što su dušikov dioksid i ozon, zajedno sa česticama prašine u zraku, koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva, te dolaze iz Sahare, doprinose uzrokovanju problema za ljude koje imaju problema sa srcem, plućima ili disanjem, kao npr. „astma“.

Unatoč naporima da industrija i automobili budu što manji zagađivači, zagađenje zraka ostaje glavni problem u Britaniji i diljem Europe.

Prošli mjesec, grad Pariz odlučio se na drastičan korak, a to je jednodnevna zabrana prometovanja automobilima. Na taj su se potez odlučili nakon tjedna u kojem je razina onečišćenja bila veća od one u najzagađenijim gradovima, uključujući Peking i Delhi. Onečišćenje zraka može se definirati kao najveća svjetska opasnost za okoliš, odgovorna za 1 od 8 smrtnih slučajeva, izjavila je prošli tjedan Svjetska zdravstvena organizacija.

Od onečišćenja zraka godišnje umre oko 7 milijuna ljudi, prema SZO.

FOTO: theweathernetwork.com

Sličan sadržaj