Sezona uragana na Atlantiku: Prvi ovogodišnji tropski sustav u formiranju

650x366_05031853_hd21

Postoje rane indikacije kako bi se krajem ovoga tjedna mogao formirati prvi tropski sustav na Atlantiku te se približiti sjevernoameričkoj obali.

Područje niskog tlaka zraka nad tropskim dijelom Atlantika još nije jasno definirano i meteorolozi smatraju kako su šanse da se realizira kao vantropski sustav ili tropska oluja podjednake.

Polje će se formirati u blizini Kube, u čijoj se blizini još osnažuje putem toplog oceanskog zraka, istodobno se krećući prema sjeveru. Ukoliko se obogati velikim količinama vlage, postoji mogućnost da “preraste” u ozbiljniju prijetnju na svojemu putu prema obali SAD-a.

Područje nastanka tropskih sustava tijekom trajanja njihove sezone; Accuweather.com
650x366_05041609_getfileattachment

U razdoblju od 1851. do 2014.(u navedenom periodu samo za 5.mjesec u godini) godine sveukupno je zabilježeno 20 tropskih oluja i 4 uragana, od kojih niti jedan nije prouzrokovao odrone zemlje, poplave te veće materijalne štete.
Također, stručnjaci za uragane navode kako ne postoji dokazana korelacija koja ukazuje da formiranje tropskih oluja ili uragana znači i natprosječnu sezonu ovakvih tropskih sustava.

Posljednji put raritetna tropska oluja u svibnju imenovana je 2012. godine, a 2009., koja je ujedno bila i “tiha” sezona, 5. mjesec donio je čak i tropsku depresiju. Svibanjski tropski sustavi obično se pojavljuju u blizini sjevernoameričkog i centralnoameričkog kopna.

Zahvaljujući razvoju moderne tehnologije te korištenjem satelita za praćenje razvoja i kretanja uragana i oluja postalo je znatno preciznije što je uistinu olakotna okolnost za mještane obalnog područja.
Najveća briga nadležnih službi u ovim trenutcima je nepripremljenost stanovništva na ovako uranjenu tropsku aktivnost.

Naslovna: Karta položaja izraženog polja niskog tlaka zraka tijekom
nedjelje, 03.05.2015.; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj