DHMZ: Ljeto u proljeću

dhmz

Već smo i tijekom travnja imali razdoblja neuobičajene topline, a i ovih dana su i jutarnje i dnevne vrijednosti temperature zraka više od prosječnih za početak svibnja.

U iduća dva dana očekuje nas još toplije vrijeme, pravo ljetno, osobito u unutrašnjosti. Vrući dani u svibnju nisu neuobičajeni, posebice na kopnu, no češće se javljaju krajem mjeseca i njihov prosječan broj je 1 do 2. Vrijednosti najviše dnevne temperature oko 30 C.st. očekuju se u utorak te još češće u srijedu u središnjim i istočnim predjelima, moguće i u unutrašnjosti Dalmacije.

Ovako visoke temperature na početku mjeseca svibnja posljednji put zabilježene su 2003. godine kada su na nekim postajama izmjerene rekordne vrijednosti za mjesec svibanj. Razdoblje vrućine te godine tada je trajalo čak 4 dana za redom.

U tablici ispod navedeni su apsolutni maksimumi temperature izmjereni u prvoj dekadi svibnja na nekim meteorološkim postajama.

Clipboard01

Kao što se vidi iz priložene slike u jugozapadnoj visinskoj struji ispred duboke
doline u polju tlaka zraka u naše će krajeve pritjecati vrlo topao zrak iz područja
Afrike. Takva situacija pogodovat će vrlo toplom, ponegdje i vrućem vremenu, ali
nažalost i nepovoljnim biometeorološkim prilikama.

Posegnut ćemo za laganijom odjećom i obućom jer će prema osjetu ugode u većem dijelu zemlje biti uz južinu mnogima prisutan i osjećaj sparine zbog povećane vlage u zraku.

Naslovna: Apsolutna topografija i temperatura na 500 hPa (ECMWF) za 5. svibnja 2015.
godine u 12 UTC, model ECMWF/DHMZ

Sektor za vremenske analize i prognoze
Služba za vremenske analize i prognoze
DHMZ

Sličan sadržaj