Tajfun Noul krajem tjedna mogao bi zaprijetiti Filipinima

wp201506_5day

Tropska oluja imena Noul na prostoru istočnog dijela Pacifika ovih je dana u daljnjem jačanju.

Na putanji ove tropske oluje u razvoju sredinom tjedna naći će se i otok Yap, koji je krajem ožujka pretrpio nalet supertajfuna Maysak te se još oporavlja od velike štete koju je ostavio za sobom.

Prema modelima, Noul ne bi trebao biti ni približno jak kao Maysak, no udari vjetra s velikom vjerojatnošću mogli bi premašivati 110 km/h, uz popratne oborine od 100 do 200 mm, ovisno o lokaciji.

Nakon prolaska otoka Yap, Noul će osnažiti i razviti se u tajfun (prema sadašnjim informacijama tajfun IV. kategorije, no vidjet ćemo kako će se situacija dalje odvijati) na području Filipinskog mora.

Daljnja putanja Noula tijekom vikenda trebala bi prelaziti preko Filipinskog otočja, no meteorolozi još uvijek dijele mišljenje o tome hoće li tajfun tijekom četvrtka i petka svoju putanju zaokrenuti prema sjeveru ili prema sjeveroistoku, o čemu će naravno ovisiti i intenzitet Noula na Filipinima.

Početkom sljedećeg tjedna, na udaru tajfuna mogli bi se naći Tajvan i jug Japana te otočje Ryukyu.

Postoje i naznake kako bi se još jedan tajfun mogao pridružiti Noulu na zapadnom dijelu tropskog Pacifika krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. U tom slučaju, na oprezu bi svakako trebali biti stanovnici Guama i Sjevernomarijanskih otoka.

Naslovna: Karta putanje tropske oluje/tajfuna Noula tijekom ovoga tjedna; Izvor: wunderground.com

Sličan sadržaj