Sezonska prognoza zime u Južnoj Americi: Natprosječne količine oborina uz blage temperature

650x366_05311657_getfileattachment

Sezonska prognoza za zimu u Južnoj Americi, čiji je klimatološki početak kao ljetu na sjevernoj hemisferi obilježen prvoga lipnja, ovih je dana ugledala svjetlo dana u Accuweatherovom izdanju.

Temperaturno gledajući, Južnu Ameriku očekuje blaga zima, a središte pozornosti ponovno zauzimaju oborine.

Meteorolozi poznate američke meteorološke kompanije najavljuju sezonu koja bi navedenom kontinentu mogla priuštiti veće količine oborina u odnosu na nekoliko prethodnih zima.

Olujni sustavi koji će “preživjeti” prelazak preko visokog planinskog lanca Kordiljera (Ande) mogli bi biti glavni oborinski uzročnik u području središnje i sjeveroistočne Argentine, dijelova Brazila, Urugvaja, Paragvaja te Čilea.
Urugvaj, Paragvaj te istok Argentine bit će i na udaru čestih grmljavinskih oluja.

Veće količine kiše dobro će doći poljoprivrednicima i stočarima, no postoji i otvorena mogućnost poplava na širem području središnjih dijelova kontinenta.
Zbog takvih pretpostavki, postoji i bojazan kako bi ovo naizgled benefitna kiša mogla donijeti i veće količine materijalne štete.

Meteorolozi smatraju kako bi od natprosječnih količina oborina najviše mogli profitirati upravo Čileanci, osobito tijekom srpnja i kolovoza.
U Čileu je od početka godine palo 7 % više kiše i snijega no što je određeno prosjekom.

Oborinske anomalije ponovno se pripisuju sveprisutnom El Niñu (ističe se primjer 1997. kada je zbog El Niña samo u Čileu palo 142 % uobičajene količine oborina), no u izvješću stoji kako će istok i jug Brazila nastaviti već započeto sušno razdoblje.

Urugvaj, Paragvaj te istok Argentine bit će na udaru čestih grmljavinskih oluja.

Planinski dijelovi, posebice na jugu kontinenta, ugostit će i snijeg, što nije uobičajena pojava tog područja – dovoljno je navesti primjer hladne kamenite pustinje Atacame.

Naslovna: Sažeti prikaz sezonskih očekivanja za zimu 2015. godine u Južnoj Americi; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj