Vjetrovito na sjeveru i zapadu Europe: U dijelovima Irske i Škotske izmjerene brzine veće od 100 km/h

650x366_06011748_hd23-1

Neuobičajena za ovo doba godine, snažna oluja početkom ovoga tjedna kretati će se od Britanskog otočja prema južnoj Skandinaviji.

Naime radi se o oluji koja je oborinski vrlo siromašna (maksimalnih 50 mm palo je na području Walesa i Škotske), ono što joj daje posebnost su izrazito jaki vjetrovi.

Formirana na području sjevernog Atlantika ova oluja se tijekom ponedjeljka premještala preko teritorija Irske i Velike Britanije.
Zbog izrazito niskog tlaka u središtu te gusto zbijenih izobara, olujan vjetar zimskog karaktera u prvome je tjednu lipnja iznenadio sjeverni dio zapadne Europe.
Sukladno ovakvim vremenskim uvjetima, povremeni prestanci opskrbe električnom energijom biti će čest slučaj tijekom prve polovice tjedna.

Udari vjetra od 100 km/h zabilježeni su na južnim i zapadnim obalama Irske te u Škotskoj.
U gradovima poput Dublina, Corka te Glasgowa udari su dosezali od 80 do 96 km/h.
Vjetrovito vrijeme nije zaobišlo niti područje Engleske – u Birminghamu, Manchesteru i Londonu anemometri su mjerili i do 65 km/h.

Nakon sredine tjedna oluja će odmaknuti na istok, prema jugu Skandinavskog poluotoka, gdje se ponovno očekuju manje količine kiše te jak i olujan vjetar (65-80 km/h).

Uz djelovanje stabilne anticiklone sa središtem u zapadnoj Europi koja donosi stabilne vremenske prilike i porast temperatura na većinskom dijelu kontinenta te oluju koja putuje sjeverom, nakon srijede očekuje se i približavanje novog sustava niskog tlaka zraka sa Atlantika koji će donijeti ponovljenu epizodu pljuskova Britanskom otočju.

Naslovna: Vremenske prilike u Europi tijekom prvog tjedna lipnja; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj