Sezonske promjene na Suncu / Svemirski Teleskop Kepler u novoj misiji / SpaceX ponavlja slijetanje

M45_filip

Za sve ljubitelje astronomije i astrofizike odlučili smo prenijeti nekoliko ovotjednih “svemirskih” aktualnosti.

Sezonske promjene vremena na Suncu

Najnovija studija američkog NCAR-a (National Center for Atmospheric Research), koja se bavila varijacijama u solarnim aktivnostima, otkrila je promjene u silnicama magnetskog polja Sunca, i to upravo onih koje izravno utječu na jedanaestogodišnji sunčev ciklus. U ovim trenutcima, polako napuštamo sunčev maksimum.
Prema najnovijim podatcima, čini se kako i “vrpce” magnetiziranog solarnog materijala imaju određeni periodični uzorak ponašanja, koje se ponavlja svake 2 godine. Dobivanjem tog rezultata moći će se saznati više o učestalosti i karakteristikama solarnih oluja, ne samo na Suncu, nego i na svim žutim patuljcima (zvijezdama G2V klase) u Svemiru.
Izgledno je i da postoje zajednička svojstva uzoraka vremena na Zemlji i povećane solarne aktivnosti.

Kepler u K2 misiji otkrivanja novih planeta

NASA-in svemirski teleskop Kepler krenuo je na misiju otkrivanja egzoplaneta koji se nalaze u otvorenom skupu Plejade (M45, zviježđe Bik). Njegova misija, koja je nazvana K2, s glavnim ciljem pronalaženja novih, stjenovitih planeta s kojih će se kasnije moći sakupiti uzorci i analizirati sastav stijenja. Neovisno o uspješnosti misije, K2 će zasigurno snimiti i neke novije fotografije Sedam sestara (7 najsjajnijih zvijezdi u Plejadama).

SpaceX po treći puta započinje misiju slijetanja

Svemirska letjelica SpaceX, u ponedjeljak polijeće iz Cape Canaverala na Floridi (SAD) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Cilj misije je samostalno uspješno slijetanje automatskog dijela letjelice na platformu koja se nalazi na otvorenom moru. U dva neuspjela pokušaja, SpaceX je imao velikih problema. U siječnju, kada je ostvaren prvi pokušaj, letjelica je morala prisilno sletjeti na platformu i prije dolaska u svemirsku bazu (ISS).
U drugome je pokušaju, prije otprilike mjesec dana, zbog prevelike uzburkanosti mora slijetanje bilo onemogućeno.
Nadamo se da će SpaceX ovoga puta poslužiti takozvana “treća sreća”.

Naslovna: Sedam sestara u otvorenom skupu Plejade, izvor: Filip Lolić, Wikipedija

Sličan sadržaj