SAD: Superćelija i nekoliko tornada pogodili sjever Illinoisa / Poginule dvije osobe (VIDEO)

wedge-tornado

Prostor Sjedinjenih Američkih Država ovoga je tjedna pogodio niz nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Iako je sezona tornada na prostoru središnjeg dijela američke zaravni počela već u ožujku, sjever Illinoisa pomalo je rano pogođen ekstremnim vremenom i tornadima.

Srijeda i četvrtak iznjedrili su ukupno 16 preliminarnih upozorenja na području savezne države Illinois i Missouri. Najviše problema zadala je superćelija u Illinoisu, po prilici 160 kilometara sjeverozapadno od Chicaga.

Dugotrajna superćelija formirala se na prostoru koji je pružao gotovo idealne uvjete za pojavu iste – na dodiru snažne hladne fronte koja se protezala nad državom Illinois i nešto južnije i toplije koja je putovala prema granici Wisconsina i Illinoisa.
Visinski vjetrovi, čije su brzine znatno porasle u četvrtak, premašivali su 160 km/h usred mlaznog strujanja unutar dodirnog područja fronti.
Na toj “udarnoj liniji” s niskim tlakom zraka zabilježeno je najviše pojava tornada.

Fairdale, u kojemu je evidentiran i jedan smrtni slučaj te 7 teže ozlijeđenih, uz Rochelle najrazoreniji je grad koji se pronašao na putu snažnog zračnog vrtloga. Kasnije tijekom vikenda evidentiran je još jedan smrtni slučaj.

Na teren su će izašli i stručnjaci za procjenu počinjene štete. Zbog prizora devastiranih gradova, u javnosti se počelo nagađati kako su Fairdale i Rochelle pogođeni tornadom jačine EF5 ili EF4 s pripadne ljestvice (Enhanced Fujita). Iako nadležne službe za sada tvrde kako su oba grada većinskim dijelom sravnjena sa zemljom, meteorolozi navode kako EF ljestvica u procjeni jačine tornada u obzir uzima i oblik konstrukcije građevina na kojima je počinjena šteta. Prema tim podatcima, tornado EF5 jačine u mogućnosti je razoriti građevinu s propisno izgrađenim temeljima i nosivih zidova od (armiranog) betona i/ili opeke. Prema najnovijim vijestima, struka izvještava kako je navedeni tornado bio EF3 jačine.

Naslovna: Tornado uoči svog razornog posjeta gradu Rochelle (Illinois, SAD); izvor: wgntv.com

Radarska snimka situacije nad “udarnom linijom” – bijelo zaokruženo područje prikazuje superćeliju, dok crni kružić označava mjesto nastanka tornada koji je pogodio Rochelle.

FOTO: Iz druge perspektive, grad Rochelle; izvor: Angie Medernach-Harris, wunderground.com

FOTO: Fairdale, pogled prema nadolazećem zračnom vrtlogu; izvor: abc7chicago.com

VIDEO: Snimka tornada iz grada Rochelle; izvor: youtube.com

Sličan sadržaj