Vikend sjeveru Europe donio kišu i pad temperatura

650x366_04111601_hd21

Jaka i prostrana anticiklona sa zapada ovoga je tjedna najvećem dijelu europskoga kopna donijela pravi proljetni ugođaj, uz sunčano i toplo vrijeme.

Hladna fronta koja se formirala potkraj radnoga tjedna snizila je subotnje temperature i prouzrokovala pljuskove na području Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke.
Uslijedio je nešto hladniji vikend na tom području, no i dalje se se na većini prostora zadržale iznadprosječne temperature.

Oslabljeni dijelovi hladne fronte u nedjelju suse probili i do Balkana, gdje je ostalo uglavnom suho uz manje mogućnosti za lokalne grmljavinske aktivnosti i lokalne pljuskove.

Nešto topliji i vlažniji zrak za vikend pristigao je i na istok kontinenta, u istočnoj Njemačkoj, Poljskoj i Ukrajini, gdje je potaknuo naredni rast dnevnih maksimalaca iznad 20°C.
Kišovito vrijeme zahvatio je i sjever Europe, posebice baltički prostor.

Toplo i suho zadržat će se na prostoru od Pariza do Azurne obale, sjever Pirenejskog poluotoka uživat će u daljnjem proljetnom vremenu, dok se u centralnom i južnom dijelu skreće pozornost na grmljavinske oluje uz popratne oborine.

Naslovna: Opisna situacija vremena nad Europom; izvor: accuweather.com

Sličan sadržaj