Sjevernim Karibima prijeti uragan Irma, moguć udar i na SAD

Na Atlantiku se nalazi uragan Irma, jaki tropski sustav 3. kategorije koji se kreće u smjeru Kariba, točnije 1000 km udaljen je od Malih Antila.

Stalna brzina vjetra u sustavu je gotovo 200 km/h, zbog čega su već krenula prva upozorenja za nadolazeće meteorološke nevolje. Prema prognozi putanje pogodit će sjeverni dio Malih Antila, a zatim skrenuti u smjeru SAD-a, što bi značilo drugi tropski sustav na kopnu SAD-a u kratkom vremenskom razmaku.

Do Malih Antila trebao bi stići već do srijede, kao uragan 4. kategorije. Nakon što prođe njih, prognoze su sve suglasnije da će potom krenuti put SAD-a.

Putanja Irme znači nevolje za stanovništvo Antigue i Barbude, Montserrata, St. Kittsa i Nevisa, Anguille i Britanskih Djevičanskih otoka. Kiša i vjetar na tim bi se područjima trebali osjetiti već u utorak te osobito u srijedu.
Zbog snage oluje, očekuju se veći problemi, posebno u opskrbi električnom energijom, srušena stabla, poplave i klizišta zbog obilne kiše.
U drugoj polovici tjedna na udaru bi se trebali naći i Portoriko te Hispaniola, a kasnije i Bahami i Kuba.

Dolazak do obala SAD-a sve je izvjesniji, ali ne i posve siguran, jer još uvijek neki modeli vide mogućnost prolaska sustava istočnije od SAD-a. Više će se znati idućih dana kada letjelice koje budu poslane u uragan budu prikupile više informacija.

Na Atlantiku mira nema. Osim Irme, na središnjem Atlantiku jugozapadno od Zelenortskog otočja u nastanku je novi tropski sustav. Potencijala ima i u Meksičkom zaljevu gdje bi se kroz pet dana mogao formirati tropski sustav.

Sličan sadržaj