Luda ciklona: Obilne oborine, grmljavinske oluje s tučom , pijavice, jak vjetar, snijeg, osvježenje

Malo koja se promjena vremena mogla “pohvaliti” ovakvom raznovrsnošću događaja, a ciklona koja odmiče na jugoistok, jedna je od kompletnijih promjena vremena koja je pogodila područje ne samo PGŽ već i dobrog dijela Hrvatske.

Pregled
Sve je počelo još u petak prijepodne. Već prvog dana klimatološke jeseni lokalno je pala i obilnija kiša uz izraženije pljuskove s grmljavinom. Posebno treba istaknuti noć s petka na subotu, kada je uz jačanje ciklone djelovao i frontalni poremećaj koji je donio obilne oborine lokalno u PGŽ, a obilnih oborina bilo je mjestimice i u Istri te u unutrašnjosti zemlje.
Podatak iz Raba u subotu ujutro bio je najzanimljiviji. Izmjereno je 99 mm kiše koja je pala u 12-satnom terminu. Obilnih oborina bilo je i na još nekim lokacijama u PGŽ poput riječkog aerodroma 73 mm, Bakar 62, Kukuljanovo 48, Krk 39, Delnice 35, Crni Lug 32, Rijeka 30.
Od postaja u ostatku Hrvatske aerodrom u Puli dobio je 30 mm, a 28 mm kiše palo je u Zagrebu, na postaji Maksimir, dok je Senj dobio 22 mm kiše.
Osvježilo je u PGŽ već u petak. U Rijeci je u 14h izmjereno tek 20 stupnjeva. Još je hladnije bilo u gorju (Parg 15, Delnice 17°C), dok ništa previše topliji nisu bili ni otoci (Rab 20, Mali Lošinj 21°C).

U subotu je počeo pritjecati osjetno hladniji zrak sa sjevera pa su najviši alpski vrhunci dobili i prvi snijeg, a kako je dan odmicao snježna granica se spuštala. Kod nas u PGŽ, subota je bila nastavak vremenske slike od petka. Izrazito nestabilno i promjenjivo vrijeme s čestim grmljavinskim pljuskovima.
U subotu prijepodne došlo je do jačeg olujnog razvoja koji je riječkom području donio izraziti pljusak praćen jakom grmljavinom, a prolazno je bilo i pojave tuče mjestimice na Kvarneru. Zbog velike količine vode na cesti, posebno na zapadu Rijeke, promet se odvijao otežano ili bio u potpunosti prekinut.
S poslijepodnevnim satima nastavili su se olujni razvoji naoblake, naročito na otvorenom moru, dok se veća količina oborina preko sjevernog Jadrana premještala dalje u unutrašnjost zemlje donoseći višesatnu obilnu kišu.
Oko 20 sati počela je puhaati bura pa se čak i u Rijeci temperatura spustila na oko 15°C, na automatskim postajama na zapadu grada i do 13°C.
Navečer je bilo zanimljivo i na otvorenom moru, zabilježene su i pijavice, a u noći na nedjelju olujni potencijal s premještanjem ciklone na jug, počeo je slabjeti.
Zapuhala je i bura, koja uglavnom znači sušenje oborina te je iz tog razloga povremenim oborinama bio izložen jug Kvarnera te osobito otoci Silba i Premuda, koji su imali izraženije pljuskove s grmljavinom.
Prema službenim podacima od nedjelje u 8h, što se postaja u PGŽ tiče, Bakar je sakupio dodatnih 12 mm kiše, Crni Lug 17, Delnice 29, Krk i Kukuljanovo po 6 mm, Mali Lošinj 23, Parg 19, Rab 27, a Rijeka 12 mm.
Međutim, najkišovitije je bilo na granici Kvarnera i Dalmacije te u Lici. U Pagu je izmjereno 154 mm kiše, na Pltvičkim jezerima 126, a u Gospiću 124 mm.

Ciklona u PGŽ u brojkama (mm):
126 Rab
98 Rijeka-aerodrom
74 Bakar
64 Delnice
54 Kukuljanovo
49 Crni Lug
45 Krk
42 Rijeka
36 Parg
32 Mali Lošinj

Bogatu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Trenutno
U nedjelju je ciklona odmaknula još dalje na jug, pa u PGŽ prevladava promjenjivo oblačno te svježije vrijeme, ali bez oborina. Do kraja dana očekuje se i razvedravanje. Prisutna je bura pa iz HAK-a upozoravaju:
Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Sveta Marija Magdalena zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).
Jak vjetar usporava promet i na dionicama autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, i A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići. Vozi se uz ograničenje brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Prognoza i izgledi nako trećeg dana
U ponedjeljak ćse zadržati promjenjivo oblačno vrijeme. Pritom je na riječkom području moguća i slaba kiša ili prolazan pljusak.
Za utorak prognostički modeli daju više sunca, iako će i tada postojati manja mogućnost za lokalni pljusak ili slabu kišu.
Srijeda će biti topla i većinom sunčana, dok bi u četvrtak pljuskovi ponovno mogli doći u obzir.
Petak i subota sunčaniji i topliji, a u nedjelju i konkretnija kiša.

Naslovna: Pijavice i munje na moru ispred Lošinja, foto: Sandro Puncet

Sinoć prema Velim Vratima, foto: Denis Flego

Sličan sadržaj