Slijedi ispodprosječna sezona uragana na Atlantiku?

converted PNM file
Grafika: Accuweaher

Ako je vjerovati meteorolozima američkog Accuweathera, ova će sezona uragana na Atlantiku biti po njihovom broju ispodprosječna, i to još od 1982. godine.

Nastat će oko 10 tropskih sustava, 5 uragana, dva mogu biti 3. ili više kategorije, dok će od toga samo 2 tropska sustava stići i do SAD-a.

Krivac će biti više puta spominjani fenomen El Nino koji će stvoriti vremenski trend u kojem će nad Atlantikom dominirati izraženi visinski vjetrovi, što će sprečavati bilo kakvu tropsku aktivnost.

Službeni početak sezone je 1. lipnja, a u prva dva mjeseca sezone mogu nastati dva ili tri tropska sustava. Najviše oluja i potencijalnih udara na kopno očekuje se u kolovozu, rujnu i listopadu.

To što se sezona neće biti aktivna, ne znači da neće nastati niti jedan uragan koji može ostaviti trajne posljedice po ljude i njihovu imovinu.
Tome u prilog ide i sljedeća činjenica. 1992. godine, nakon mirnog ljeta, dogodio se uragan Andrew 5. kategorije koji je pogodio južnu Floridu i Louisianu te postao jedan od najzloglasnijih u povijesti.

Dovoljan je jedan uragan da se sezona pamti po lošem pa stoga opreza nikad dosta.

Sličan sadržaj