Susjedi na mukama zbog poplava: U Srbiji prva žrtva, u BiH najteže na sarajevskom i zeničkom području

image

Nastavljaju se po život opasni vremenski uvjeti u susjednim zemljama. Izražena ciklona koja se nalazi na istoku Balkana nastavlja doslovno potapati Srbiju, a u protekla 24h lokalno je palo i do 200 mm kiše. Nevrijeme je uzelo i prvu žrtvu u Beogradu, utopila se osoba koja je odbila evakuaciju.
Širom Srbije evakuirano je skoro 300 ljudi, a najkritičnije je u Čačku, gdje je privremeno iseljeno 160 domaćinstava, dok ih je u Valjevu iseljeno 100.
Izvanredna situacija proglašena je u 17 općina, a gradske vlasti u Beogradu donijele su odluku da u četvrtak i petak zbog jake kiše i olujnog vjetra učenici osnovnih i srednjih škola ne idu na nastavu.
Željeleznice Srbije priopćile su da su sinoć obustavile željeznički promet na pruzi Beograd-Bar, nakon što su bujice oštetile dionicu Slovac – Divci, a na ovoj dionici barske pruge bujice su oštetile kolosijek i kolosječni materijal.
Zbog izlijevanja rijeke Despotovice koja je poplavila dio Ibarske magistrale u selu na djelu te ceste obustavljen je promet.
Kako se nivo vode u rijekama povećava a predviđa se da kiša neće prestati do subote, strahuje se od novih poplava i ogromnih šteta poput onih u travnju kada je je izlijevanje rijeka stajalo više od milijun eura.

U BiH najteža situacija je na sarajevskom i zeničkom području. Prema pisanju portala klix.ba, u sarajevskom naselju Osjek na Ildiži poplavljeno više od 100 kuća. Stanje elementarne nepogode od poplava i klizišta proglašeno je na području općine Vogošća. Prema mjerenjima izvršenim u 23 sata, nivo Bosne je prešao kritičnih 500 centimetara. Najkritičnije je u Maglaju, gdje su poplavljeni svi prilazi gradu, stanovništvo je bez struje, a evakuacija na kritičnim područjima je u toku.
U Zenici su sve raspoložive snage na terenu, a stanje je kritično u slivu Babine rijeke, te se očekuje povećanje vodostaja rijeka kao i bujičnih voda gdje su ugrožena mjesta Orahovica, Nemila, Bistričak i Topčić polje. Za sada nije proglašeno stanje prirodne nezgode. U planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine pada snijeg, a ponegdje i niže. U višem gorju BiH i Srbije ponegdje je palo i preko pola metra snijega.

Sličan sadržaj