Slijedi nagli pad tlaka, olujan vjetar, obilna kiša, a na kraju i snijeg

Razdoblje stabilizacije vremena završilo je u Rijeci na sam Božić. Iako su neki mediji najavljivali za dan Božića proljeće u Rijeci uz sunčano vrijeme, od toga nije bilo ništa.Dogodila se potpuna suprotnost. Na ljestvici najtoplijih DHMZ postaja u Hrvatskoj Rijeka je držala začelje. Bilo je prohladno uz 9°C i cjelodnevne oblake, a ista temperatura mjerena je i u Varaždinu, dok je samo Zavižan bio hladniji s izmjerenih 6°C. Istovremeno je najtopliji bio Dubrovnik sa 17°C.

Oblaci su stigli jučer u Rijeku, a danas posvuda u PGŽ, kao posljedica pritjecanja vlažnijeg i nestabilnijeg zraka u sklopu duboke doline s frontalnim poremećajem na sjeverozapadu Europe, koja će se spustiti na Sredozemlje te dodatno produbiti nad sjevernom Italijom, čiji će tlak biti oko 990 hPa.

SRIJEDA
Kako je tlak u 13h uglavnom oko 1015 hPa, jasno je što će uslijediti u idućih nešto više od 24 sata. Prvenstveno naglasak treba staviti na vjetrovitom i kišovitom vremenu.
Jugo i južni vjetar u srijedu u poslijepodnevnim i večernjim satima s jačanjem ciklone, dostizat će olujnu snagu, a u Kvarneriću su mogući i orkanski udari juga. Olujnog južnog vjetra bit će i u Rijeci. Zbog dubine ciklone, moguće je i stvaranje ciklonalne plime koja može plaviti obalno područje.
U Gorskom kotaru puhat će jak jugozapadni vjetar uz mogućnost olujnih udara.
Srijeda će u drugom dijelu dana imati i obilnu oborinsku epizodu, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru, kada mjestimice može pasti i preko 100 mm kiše.

ČETVRTAK
Obilne oborine obilježit će i prvi dio četvrtka. Tada će se ciklona premjestiti u Jadran, prvo sjeverni, a zatim i srednji, a onda će početi pritjecati hladan zrak sa sjevera koji će ciklona povlačiti sa sobom (hladni sektor ciklone). Već kasno navečer u srijedu, na predjelima iznad 800 metara očekuje se mjestimična susnježica u Gorskom kotaru, a s odmicanjem četvrtka snježna granica će se spustiti pa do četvrtka navečer snijeg bi trebao padati u većem dijelu Gorskog kotara uz formiranje snježnog pokrivača debljine 10-ak cm.
Snijega može potkraj oborina biti i na riječkom području na oko 300 metara, dok je niže moguća pojava susnježce.

Vjetar južnih smjerova u četvrtak će zamijeniti sjeveroistočnjak i bura uz pad temperatura zraka. U petak i subotu će se vrijeme samo prolazno smiriti, jer na samu Staru godinu slijedi nova kišna epizoda. Podrobnije o tome idućih dana.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija za četvrtak u 10h po modelu GFS | wetterzentrale.de

Sličan sadržaj