Već pala obilnija kiša praćena tučom, a glavnina pogoršanja tek slijedi

Piše: Nenad Prošić

Neugodnost koju pojedinci osjetljivi na promjene vremena već osjećaju rezultat je pogoršanja koje je nastupilo, a čija se glavnina tek očekuje.

Već sada na riječkom području i u Gorskom kotaru možemo govoriti o obilnim oborinama, koje su pale od utorka navečer do srijede ujutro, a uz obilnu kišu došlo je i do pojave tuče veličine i zrna graška, koja se ponavljala nekoliko puta tijekom noći.

Prema podatku mreže Pljusak, najviše kiše palo je na Pehlinu, do 14 sati 61 milimetar, na Platku 59 mm, Drenova 52 mm, Rujevica 42 mm, Preluk 32 mm…
Još jednom se može vidjeti važnost postojanja ovakvih mjerenja na riječkom području, jer gledajući striktno službenu postaju na Kozali, ne može se dobiti dojam da je u Rijeci pala tako obilna kiša. Naime, prema službenom podatku DHMZ-a, od 7 sati u srijedu, izmjereno je tek 26 mm kiše.
Prema dojavama koje smo dobili, intenzivnih oborina bilo je i na istoku grada, ali automatske postaje s tog područja su u kvaru pa se podatak ne može brojčano iskazati.

Osim na riječkom području, službeno je najobilnija kiša pala u Gorskom kotaru, u Crnom Lugu motritelj je dojavio čak 74 mm, u Delnicama 42 mm, dok je osjetno manje kiše palo u Pargu u kojem je izmjereno 25 mm.

Vrlo malo kiše palo je na otočkim postajama. U Krku je izmjereno 3 mm, a u Malom Lošinju i Rabu po 0.1 mm, gotovo u tragovima.

Tijekom današnjeg dana formirat će se duboka dolina nad sjevernom Italijom koja će biti prisutna i u četvrtak kada se u drugom dijelu dana očekuje njeno postupno popunjavanje. Pri tome se očekuju i obilnije oborine pogotovo na području Gorskog kotara. U početku će biti kiše, a potom uz zahladnjenje do četvrtka prijepodne snježna granica će se spustiti zahvaljujući prodoru hladnog zraka, ne iz smjera unutrašnjosti već pomalo neuobičajeno iz pravca Sredozemlja preko srednje Italije.
U skladu s time posebnu pozornost treba obratiti na obilan snijeg koji će vrlo brzo stvoriti probleme u prometu. S obzirom na navedeno ne bi trebalo iznenaditi da ponegdje padne i više od 40 cm snijega do petka ujutro. Snijega može biti i u riječkom zaleđu na oko 400 ili 500 metara, dok se niže od toga očekuje kiša , ponegdje i susnježica.

Iako je najavljena promjena čisti zimski “setup” nema hladnoće koja bi mogla omogućiti spuštanje snježne granice do mora.

Petak će proteći znaku postupnog smirivanja vremena, ali bi se trebalo zadržati prohladno kao i tijekom subote. Nedjelja nam donosi novu južinu i nove oborine, a tako bi trebali zakoračiti i u novu 2018. godinu. Vremenske prilike neće biti baš previše naklonjene dočeku na otvorenom pa imajte kišobrane u pripremi.

Naslovna: Opatija | Ivan Marić

Sličan sadržaj