Slijedi povratak u prosječne ljetne temperature, za vikend potencijalni prekid suše

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

Nakon gotovo dva tjedna bez oborina i ekstremno visokih temperatura, napokon slijedi povratak u prosječno i podnošljivo ljeto.

Nad Europom imamo dva značajna sustava, anticiklonu kod Azora koja je proširila svoj greben skroz do Islanda te ciklonu nad Skandinavijom. Između ta dva sustava prema Europi se povlači svjež zrak koji u ovim trenucima prolazi planinski lanac Alpe. Zbog te fronte, utorak će na čitavom području proći u znaku nestabilnosti uz pojavu lokalnih grmljavinskih pljuskova što će svakako utjecati na stanje suše u kojoj se nalazimo.

Greben anticiklone odvojit će se od Azorske pa će se oformiti novi sustav koji će centrom zahvaćati područje Engleske zbog čega će zrak koji nam bude dolazio prevladavati suh te malo svježiji. Ciklona će nastaviti svoj put dalje prema sjeveroistoku pa će oborine ponovno biti „na pauzi”, no temperatura će zbog akumulirane vrućine na sjeveru Afrike i na Mediteranu malo porasti pa bi vrhunac trebali osjetiti u petak.

Prikaz atmosferskog tlaka na razini mora. Vidljiva je Azorska anticiklona u lijevom donjem kutu i Skandinavska. Takva situacija blokira nesmetan put ciklonama s Atlantika. Izvor : Neverin

Dvije anticiklone započet će se odvajati točno početkom vikenda kada bi mogao uslijediti ponovno nalet svježeg zraka sa sjevera kontinenta. Pritom bi trebalo doći do pokušaja formiranja ciklone kod Genove, no zbog zadržavanja svježeg zraka na jugu Alpa, centar će se oformiti oko sjeveroistoka Hrvatske i krenut će polako dalje prema sjeveru.

Međutim, iako to nije idealna pozicija ciklone za naše područje, ona će ipak imati efekta u smjeru pojačanog jugozapadnog visinskog strujanja koje će dovlačiti toplinu i vlagu sa sjevera Afrike. Zbog toga bi se mogla razviti i obilna kiša na ovom području, no detalje u vezi količine i trajnosti pročitajte u našoj trodnevnoj prognozi.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak već od jutra nestabilan, uglavnom oblačno uz nailazak fronte na čijoj bi se liniji trebali stvarati olujni oblaci, nije isključeno ni da lokalno bude kratkotrajne tuče, uz pljuskove s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni, a navečer na Kvarneru jačanje bure na umjerenu do jaku. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C. Za vrijeme prolaska nevremena moguće su i malo niže temperature.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom utorka. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda uz umjerenu do potpunu naoblaku, također ujutro i u toku dana može biti izraženijih lokalnih pljuskova s grmljavinom. Do sredine dana na Kvarneru umjerena do jaka bura koja će navečer ponovno ojačati, dok u Gorskom kotaru slab do umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru. 21 – 26°C.

Četvrtak uglavnom samo u gorju i zaleđu Rijeke uz umjerenu naoblaku, ostatak područja pretežno vedro vrijeme. Bura će na Kvarneru ponovno oslabiti sredinom dana, a u Gorskom kotaru slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, lokalno u zaleđu koji stupanj niže, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 31 – 36°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Prikaz udara vjetra u četvrtak tijekom noći. Vidljiv je utjecaj olujnih udara bure na području Senja. Izvor : Istramet

Petak sličan četvrtku uz postepen porast naoblake navečer.
Vikend nestabilan, osobito subota kada bi moglo biti lokalno obilne količine oborina, no detalje donosimo za par dana.

Sličan sadržaj