Slijedi stabilnije vrijeme, prvi dio tjedna obilježit će bura

Hladnoća u kojoj su se našla područja Kanade i SAD-a počela se premještati prema Atlantskom oceanu te će dolaskom nad topao ocean uzrokovati jačanje ciklone i njeno produbljivanje, a greben Azorske anticiklone bit će prisiljen premjestiti se prema srednjoj Europi.

Na Atlantiku će se razviti snažna ciklona. wetterzentrale.de

Ta će anticiklona pak uzrokovati spuštanje naše Genovske ciklone, koja nam je donijela obilnu kišu i južinu, prema jugu Europe, odnosno sjeveru Afrike pa se jugo u nedjelju smirilo i postepeno okrenulo na buru jer je i ciklona odmaknula južnije.

U nedjelju je još u prvom dijelu dana bilo prolazne kiše na Kvarneru. Bilo se u poslijepodnevnim satima i prolazno razvedrilo, da bi navečer ponovno uz više oblaka bilo mjestimične slabe kiše.

Temperature su u padu te će uz eventualne oborine na većem dijelu Gorskog kotara biti slabog snijega.
Tlak će porasti , a na Kvarneru će jačanjem bure u ponedjeljak, zbog odmicanja ciklone južnije prevladavati vedro uz visinsku naoblaku, izuzev istočnih predjela gdje će oblaka biti nešto više pa može biti i slabe kiše.
U Gorskom kotaru zadržat će se promjenjivo oblačno vrijeme lokalno uz slab snijeg.

Od utorka će se vlaga značajno smanjiti što će osigurati prema srijedi stabilnije vrijeme , no bura će i dalje biti jaka na poznatim lokacijama i s olujnim udarima.

Jutra će od ponedjeljka biti hladna, pogotovo u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru , a od srijede će po visini pritjecati topliji zrak, što će biti uzrok dolaska toplog sektora anticiklone nad naše područje.

Do sredine tjedna vrijeme će se postepeno stabilizirati.

Očekivana sinoptička situacija u ponedjeljak po modelu ECMWF, meteo.hr

Sličan sadržaj