Ekološki incident u Pazinu | Porast vodostaja rijeka diljem Hrvatske

Pazin, HRT

Ekstremna količina kiše koja je u protekla tri dana pala u Istri uzrokovala je ekološki incident u Pazinu. Naime, golema količina smeća završila je u rijeci Pazinčici i Pazinskoj jami. Bijeli mulj, mutna voda, ostaci palastike i tekstila, gume, građevni materijal tragovi su koje je ostavila rijeka.


Tijekom dana voda je polako počela otjecati, a pala je i razina rijeke Raše koja je u jednome trenutku premašila šest metara. Šteta na žitaricama i krmnom bilju, zasađenima u dolini te rijeke, tek se treba utvrditi.

Zbog zatopljenja i kiše koja je padala naglo je porastao vodostaj rijeka diljem Hrvatske. Tijekom proteklog vikenda Kupa, Sava i Una na nekim su mjestima narasle i za nekoliko metara, no većih opasnosti za sada nema.


Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je u područjima koja su redovito na udaru, i to u nekim mjestima na Kupi oko Siska i Karlovca, Savi uzvodno od Siska i Jasenovcu te na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

U idućim se danima očekuje stabilizacija vodostaja jer, prema najavama, nema većih oborina ni u Hrvatskoj, ni u BiH ni Sloveniji, rekao je voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Čavlović. (HRT)

Sličan sadržaj