SNIJEG I HLADNOĆA U ISTOČNOJ KANADI I ISTOČNOM SAD-u

Olujni sustav premješta se prema istočnoj Kanadi i sa sobom nosi obilan snijeg, jaku kišu i orkanske udare vjetra.
Oluje poput ove u ovo doba godine su jako teške za prognozirati, s obzirom na temperaturne amplitude i miješanju oborine.
Hladni val sa snijegom zahvatit će poluotok Niagaru i Toronto gdje može pasti 5 do 15 cm snijega. Istočnije prema Ottawi 15-25 cm snijega. U “proizvodnju” snijega uključit će se i Velika jezera (lake effect snow) te će biti i dodatnih centimetara. Snijega bi moglo biti sve do Montreala, ali ne i u samom gradu, jer će se nalaziti na rubu snježnih oborina. Slična situacija i u atlantskoj Kanadi.
Pred Kanadom je promjenjiva zima s čestim olujama i zatišjima s temperaturom oko normale, ali su mogući i povremeni topli i hladni ekstremi.

SAD
Velika jezera zaslužna su zašto se prošlog vikenda snijeg spustio i do istočne obale SAD-a. Snažni vjetrovi prešli su preko jezera uzimajući vlagu, što je rezultiralo i većom količinom snijega, a palo je i do 60 cm snijega. Na području New Yorka došlo je do znatnijih poteškoća u prometu, a u New Yorku temperatura nije išla iznad 0°C, što se u ovo doba godine nije dogodilo još od 1996. godine.

Sličan sadržaj