Snijeg na Balearima, u Alžiru i Tunisu / Osjet hladnoće veći nego u arktičkom dijelu Norveške!

Pomalo čudan vremenski trend događa se ove zime nad Europom. Dok na Sjevernom polu zima jedva da postoji, prema jugu Europe snijeg i hladnoća, a posebno taj trend dolazi do izražaja ovih dana.

Snažna anticiklona prostire se od sjevera Francuske do Poljske, dok topli i vlažni zrak dolazi do Ujedinjenog Kraljevstva.
Po istočnoj strani te anticiklone spušta se hladniji zrak, a uz ciklonom aktivno Sredozemlje, dolazi i do oborina. Obilan snijeg pao je na dijelu Balkanskog poluotoka. Padao je i na otocima južne Italije, a snježne pahulje stigle su čak i do Baleara, Alžira i Tunisa.

Da se ne radi o baš normalnim meteorološkim trendovima ukazuje podatak da su Baleari u utorak ujutro imali niži osjet hladnoće od arktičke Norveške! U mjestu Fruholmen osjet ugodnosti bio je veći nego u Mahonu na otoku Menorci u Sredozemlju!
Na Azurnoj obali aerodrom u Nici je imao svoju prvu temperaturu ispod 0°C, još od veljače 2012. godine te prvi minus u siječnju u zadnjih 12 godina. U utorak ujutro izmjereno je -1.8°C.
Još je hladnije jutro bilo u francuskim Alpama, temperatura je pala do -28°C, a u Pirenejima i do -20°C.
Hladnoća je stigla i do alžirske Sahare, u gradu Salah izmjereno je -0.9°C, dok je rekord -3.3°C.

Foto: Meteo Algerie

Sličan sadržaj