Snježni kaos u Alpama | Snijeg u Grčkoj i na Cipru

Twitter, Ryan Hudson, Austrija

Snježna katastrofa prijeti svim državama kojima se proteže gotovo 1200 km dug planinski lanac Alpa. Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, okovane nanosima snijega, zbrajaju žrtve ledene smrti.

Njemački skijaš preživio je nalet lavine, ali su mu noge ostale duboko u snijegu te mu nije bilo spasa. Pomoć je stigla prekrasno. Nalet nove lavine posve ga je zatrpao i to pred očima njegove djevojke. Pod snježnom masom poginulo je još troje Nijemaca.

Austrijski meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od lavina, dok su istodobno mnoge prometnice još uvijek zatvorene, a brojna kućanstva u dijelovima Štajerske i Gornje Austrije bez električne energije.

‘Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći’, priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije je uvedeno izvanredno stanje.

Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač.

Stari spomenici u Ateni našli su se u utorak pod slojem snijega a temperature širom Grčke pale su na rekordno niske razine, što je sve znatno poremetilo promet na nekim područjima.

Dok su se turisti koji su u rano jutro posjetili atensku Akropolu našli pred snijegom prekrivenim spomenikom, lokalni stanovnici morali su se boriti sa zaleđenim cestama a mnoge škole na području Atene ostale su zatvorene.

Na sjeveru Grčke gdje je u gradu Florina zabilježena povijesno niska temperatura od 23 stupnja ispod nule, cestovni, željeznički i autobusni promet je poremećen.

Jaka kiša i snijeg zabilježeni su i na Cipru, koji je više naviknut na razdoblja suša.

(HRT/Tportal)

Sličan sadržaj