Snježnim prekrivačem omotan cijeli Gorski kotar


Puna 24 dana prvog mjeseca 2014. godine Gorani su čekali prvi ovogodišnji snijeg koji je nakon neuobičajeno toplog, više proljetnog no zimskog siječnja, napokon postavio stvari na svoje mjesto donijevši napokon zimu – mjesec dana kasnije od njenog kalendarskog početka. Najave o snježnim oborinama obistinjavati su se počele već u ranim jutarnjim satima petka, a već u 4 sata na prometnicama kroz Gorski kotar te autocesti Rijeka – Zagreb na goranskoj dionici proglašeni su zimski uvjeti što je značilo da teški kamioni s prikolicama ne smiju prometovati, a od 13 sati zbog jake bure na dionci Kikovica – Delnice auto- cestom mogli su voziti samo osobni automobili. Poštovanje te odluke donijelo je red u prometu koji se odvijao sporije, ali je tekao bez većih poteškoća, bar do predaje ovog teksta.

Temperatura u padu:

Visina snježnog pokrivača lagano je rasla iz sata u sat pa je tako u 7 sati u Delnicama, Čabru i Begovom Razdolju izmjereno četiri, a u Čabru sedam centimetara, ali je već oko 14 sati gotovo cijeli Gorski kotar bio prekriven s 15 do 20 centimetara snijega, a budući da su meteorolozi najavljivali kako će oborine trajati sve do noći, najvjerojatnije je da u trenutku dok čitate ovaj tekst Gorski kotar »spava« pod 30-40 centimetara prvog snijega 2014. godine. Riječ je o poprilično gustom južnom snijegu kojeg bi nadolazeća sve izraženija bura trebala dodatno učvrstiti pa će ovog vikenda Gorani i svi koji »skoče« do Gorskog kotara imati prvi put ove zime priliku uživati u zimskim pejzažima, a budući da su na skijalištu Gina u Kupjaku krenuli u uređenje staze te prirodnom snijegu počeli dodavati i onaj iz snježnih topova, moguće je da će već danas i sutra na svoje doći i ljubitelji sanjkanja, dok će skijaši morati još malo pričekati.

U skladu s oborinama kretala se i temperatura koja je u ranim jutarnjim satima na području Delnica iznosila minus 1 stupanj Celzija, a oko tih vrijednosti kretale su se i na ostalim područjima Gorskog kotara. No, u poslijepodnevnim satima temperature su lagano počele padati pa će danas i one biti prave zimske čemu se mnogi nakon brojnih dana južine opravdano raduju.
Bez zastoja u javnom prijevozu

Prvi snježni dan 2014. godine nije izazvao ni nekih posebnih poteškoća u javnom prijevozu koji se u jutarnjim satima odvijao bez bitnijih kašnjenja, a tek u poslijepodnevnim satima autobusi su polako počeli izlaziti van okvira reda vožnje. Dobro su uglavnom svoj posao odradile i zimske službe čije su ralice i kamioni s pijeskom za nasipavanje kolnika često kružili cestama, a ono što jučer nisu uspjeli očistiti doći će na red danas kad bi po prognozama trebalo doći do smirenja i proljepšanja vremena.

Prvi snijeg 2014. godine, dojam je, većina je dočekala u stilu »nek’ je pao«, a pogotovo je to na delničkim ulicama bilo vidljivo pri susretima s djecom koja od ovakvih vremenskih prilika uzimaju samo ono što je dobro i uživaju. No, ni kod drugih nije, bar za sada, bilo neke bitnije ljutnje ili nezadovoljstva. »Već smo do sada prošli jako dobro i odvalili lijep dio zime«, samo je jedan od komentara koje smo čuli, a Sara Kudin i Martina Petranović spremno su pozirale ispred, na delničkom gradskom trgu još uvijek postavljene novogodišnje jelke koja je tek jučer izgledala onako kako bi u Gorskom kotaru novogodišnje jelke i trebale izgledati. Pod snijegom.

TEKST: Novi list
FOTO: Novi list

Sličan sadržaj